logo

Dnes uplynulo 30 let od zahájení provozu letecké záchranky v naší republice

ČRHlavní město Praha - 1.4.2017

Dne 1. 4. 1987 byl zahájen provoz jedné z nejzásadnějších přínosných věcí v poskytování přednemocniční péče o pacienty v tehdejším Československu, tedy letecké záchranné služby . Stalo se tomu tak na pražském letišti Ruzyně, odkud k pacientům směřoval vrtulník typu Mi-2 pod volacím znakem Kryštof 01. Toto označení používá dodnes.

Myšlenka zřídit LZS vznikla již koncem 70 let, leč zhmotňovat se začala v polovině 80. let s tím, že provoz bude na celém území republiky. To se podařilo plně pokrýt v roce 1992, kdy byla otevřena poslední základna Kryštofa s číslem 18, sídlící v Liberci.

O zprovoznění prvního stanoviště letecké záchranné služby v tehdejším Československu se tehdy nejvíce zasloužily tři subjekty: Pražský Ústav národního zdraví vyčlenil lékařský personál, Letecká správa FMV poskytla vrtulníky Mil Mi-2 a zajistila jejich přestavbu pro zdravotnické účely a Československá státní pojišťovna se spolupodílela na finančním krytí celého projektu.
30lzsPRG
Za dobu provozu LZS u nás se odehrála velká řada změn, a to jak v rámci provozovatelů, tak i provozovaných typů vrtulníků. Při primárních i sekundárních letech bylo díky těmto nebeským andělům zachráněno na stovky lidských životů i přes skutečnost, že letecká záchranka neměla zejména ve svém počátku zrovna na růžích ustláno a mnohým činitelům a úředníkům i vadila, a nebylo také daleko od jejího zrušení.
lzs čr 2017
V současné době se vody kolem provozu LZS opět víří, náš server na toto citlivé téma přinesl mnoho článků, společným jmenovatelem je nepovedený tendr na provozovatele. Dodnes není např.  jisté, jaká bude budoucnost LZS na středisku v Ústí nad Labem.

A protože to není hezké čtení, podívejte se raději na historické fotky, pocházející z archivu ZZS HMP, která je postupně uveřejňovala loni na svém profilu na sociální síti.


Pokud se chcete dovědět o LZS v ČR víc, podívejte se na tento článek, není důvod opisovat notoricky známé informace.


Ve čtvrtek, 30. 3. 2017, proběhlo na pražské Spiritce slavnostní neveřejné odpoledne, věnované právě třicátému výročí LZS. Došlo na předání pamětních listů, medailí a vše završil společenský večer těch, kterým vrtule a LZS leží v srdci celý život. Na parkovišti u usedlosti Spiritka na Strahově symbolicky přistál Kryštof 01…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Co stojí za zmínku, je skutečnost, že termín letecká záchranná služba či zkratka LZS není definován v žádném platném předpisu v ČR, a dle současné legislativy tudíž neexistuje, i když je hojně používaný i v oficiálních dokumentech. Zákon o ZZS zná pouze termín Letecká výjezdová skupina