logo

Posádky ZZS MSK zasahovaly v neděli 2. dubna na Bruntálsku během několika hodin u dvou úmrtí při sportovních aktivitách, zemřel potápěč a turista

Moravskoslezský kraj - 4.4.2017

Nejprve bylo krajské operační středisko záchranářů po čtvrt na dvanáct informováno a bezvědomí potápěče v zatopeném lomu u Svobodných Heřmanic. Na místo ihned vyjela posádka RZP z Bruntálu a vzlétl ostravský vrtulník LZS. Osmapadesátiletý muž polské národnosti zmizel při ponoru v hloubce několika desítek metrů.

Následně byl objeven svými kolegy bez známek života a vytažen z vody na břeh. Svědkové zahájili základní resuscitaci, o záchranu postiženého usilovaly rovněž přivolané posádky ZZS. Jejich snaha však byla marná a zasahující lékař musel konstatovat smrt postiženého.

O tři hodiny později zasahovali záchranáři v Rešově, rovněž na Bruntálsku. Sedmapadesátiletý muž náhle zkolaboval v náročném terénu, poblíž Rešovských vodopádů. Na místě zasahovala posádka rychlé lékařské pomoci z Rýmařova. I v tomto případě tým ZZS zahájil rozšířenou resuscitaci, ale činnost pacientova srdce se přes veškeré úsilí obnovit nepodařilo.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK