logo

Plzeňští záchranáři převzali dar od zachránce Martina Kotýka

Plzeňský kraj - 24.4.2017

24. dubna ve 13 hodin proběhla v sídle krajských zdravotnických záchranářů na Klatovské třídě v Plzni malá slavnost. Záchranáři přijali finanční dar od pana Martina Kotýka, který nejenže výrazně přispěl k záchraně života mladého člověka při dopravní nehodě, ale svou velkorysost projevil zcela nevídaně hned třikrát! Jak se vše seběhlo?

„9. dubna 2016 v odpoledních hodinách jsem při návratu do Plzně projížděl viaduktem ve Starém Plzenci. V periferním vidění jsem uviděl ležící motocykl, ale  domníval jsem se, že je zde zaparkovaný. Manželce se to nějak nezdálo, takže jsme se po krátké chvilce raději vrátili zpět. Měla pravdu – velice rychle jsme pochopili, že se jedná o dopravní nehodu. Vedle motocyklu ležel mladík, v té době s přilbou na hlavě. Motocyklista se škrtil na popruhu přilby, kterou nebylo možné rozepnout. Běžel jsem do svého auta pro něco, čím bych ji uvolnil. Manželka se o totéž snažila ručně a zároveň volala na tísňovou linku a komunikovala se záchranáři. Pomocí nože se mi po několika marných pokusech podařilo přezku rozepnout a mladíkovi tím uvolnit dýchání. Krátce poté přijela k nehodě  hlídka PČR a zároveň zdravotnická záchranná služba,“ vypráví Martin Kotýk, který svým činem přispěl k obnově vitálních funkcí zraněného a k jeho záchraně.

“ Ve zmíněný den naše výjezdové skupiny zasahovaly ve Starém Plzenci u mladého muže, který údajně havaroval na motorce nárazem do zdi. Dle dostupných informací byl nalezen ve stavu přímého ohrožení života svědky, kteří náraz neviděli. Uvolněním přezky ochranné helmy pravděpodobně obnovili jednu ze základních životních funkcí. Stav raněného byl lékařem vyhodnocen jako velmi závažný, pacient musel být zajištěn v režimu intenzivní péče a převezen na vysokoprahový urgentní příjem,“ potvrzuje primářka Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Jana Vidunová.

Záchranou zraněného ovšem šlechetnost pana Kotýka zdaleka neskončila. Když byl za svůj čin oceněn hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem, rozhodl se finanční část daru věnovat právě zdravotnickým záchranářům. „Ocenění od pana hejtmana si vážím, ale nedokáži si představit, že bych za svůj čin měl převzít peníze. Myslím si, že by podobně měl zareagovat každý. Když jsem se ale dozvěděl, že by moje ‚odměna‘ kamsi propadla, napadlo mi věnovat 10 tisíc korun těm, kteří je nejvíc potřebují, tedy zdravotnickým záchranářům.“ Ti z finančního daru pořídili dva samorozpínací vaky pro resuscitaci kriticky nemocných dětských a dospělých pacientů, které právě dnes z rukou  pana Kotýka oficiálně převzali.

„Je to symbolický dar, protože právě tyto dýchací vaky jsou základní pomůckou pro prvotní náhradu dýchání. Záchranáři je s sebou nosí ke každému pacientovi, aby je v případě potřeby měli ihned po ruce,“ vysvětluje ředitel ZZS Pk Pavel Hrdlička, který si činu pana Kotýka velmi váží.

A jelikož se zázraky nedějí jen v románech červené knihovny, pomohl pan Martin Kotýk potřetí – když se jím zachráněný motocyklista uzdravil, pomohl mu znovu a zaměstnal jej ve své firmě. Společně také dnes krajské záchranáře navštívili a prohlédli si jejich zázemí vč. zdravotnického operačního střediska.

Zaměstnanci ZZS Pk vyjadřují panu Martinu Kotýkovi velký dík!

Dar 2
Zachráněný Dominik se svým zachráncem Martinem Kotýkem
Dar 5 Ředitel ZZS Pk Pavel Hrdlička s Martinem Kotýkem při podpisu darovací smlouvy

Dar 6Ředitel ZZS Pk Pavel Hrdlička, zachráněný Dominik, primářka ZZS Pk Jana Vidunová a Martin Kotýk představují darované ambuvaky

Vítězslav Sladký,
manažer vnějších vztahů a PR