logo

Karlovarský kraj jako první v republice má v provozu unikátní informační systém pro hromadná neštěstí

Karlovarský kraj - 25.4.2017

Karlovarský kraj je prvním regionem v republice, který zprovoznil nový unikátní informační systém, na jehož základě se v případě hromadných neštěstí (například velkých dopravních nehod) díky speciální aplikaci od začátku akce předávají údaje o účastnících nehody mezi všemi bezpečnostními složkami – hasiči, záchranáři, policií nemocnicemi a dalšími.

Při každé takovéto mimořádné události s hromadným postižením osob vzniká totiž hned několik seznamů o obětech (postižených), které vytváří HZS, PČR, ZZS, zdravotnická zařízení atd. Tyto seznamy se často v mnohém rozcházejí (v počtech, jménech, směřování do zdravotnických zařízení apod.). Aby mělo informační centrum IZS praktický smysl v době zásahu, bylo zapotřebí posadit k jednacímu stolu představitele základních složek IZS, ale také zástupce klíčových zdravotnických zařízení v regionu (KKN a.s. a NEMOS Group v Karlovarském kraji), kteří společně vytvořili informační platformu, na které budou všechny zainteresované subjekty vzájemně sdílet jednotné údaje o obětech hromadného neštěstí (pacientech, svědcích, pohřešovaných atd.). Jako účinný nástroj byla v rámci projektového týmu vyvinuta aplikace, která prostřednictvím internetového přístupu umožňuje všem spolupracujícím stranám on-line zadávat údaje o postižených osobách, přičemž každý subjekt zadává informace, k nimž je kompetentní (PČR ztotožňuje, ZZS přidává informace o směřování pacientů do cílových zařízení, nemocnice uvádí zdravotní stav pacienta atd.).

Díky tomu mají operátoři informačního centra IZS (příslušníci HZS KVK) okamžitý a především aktuální přehled o obětech a mohou tak efektivně poskytovat informace veřejnosti. Na informační lince 950 380 180, která funguje v době takové události, pak mohou například rodinní příslušníci zjistit v co nejkratší době základní informace o svých blízkých.

V běženém provozu je také možné aplikaci využívat např. při záchraně osob ze zakouřených prostor (bytové domy apod.) nebo při evakuacích osob při zásazích s přítomností chemických látek, kde jsou evakuované osoby zaneseny do aplikace a zdravotnická zařízení mohou i v pozdější době spojovat pacienty s mimořádnou událostí.

Výsledkem projektu je efektivní součinnost složek IZS, nemocnic, ale i dalších zainteresovaných subjektů (přepravci osob apod.), při zásazích s hromadným postižením osob, kde dokážeme rychle a kompetentně sdělit příbuzným kde se jejich blízcí nachází v daný okamžik a jakým způsobem se s nimi mohou setkat.
18121068_1042344442532848_3433274751895779728_o
Toto pondělí byl systém otestován v rámci taktického cvičení, do kterého se zapojily všechny subjekty, které budou informační systém používat. Vyzkoušelo se v reálném čase jak zapisování údajů do aplikace, tak zřízení a provozování informační linky na KOPIS HZS KVK. Přímo na místě cvičení vše sledovali hasiči z HZS hlavního města Prahy, kteří mají o tento systém zájem. Jak uvedla hejtmanka Karlovarského kraje na tiskové konferenci k představení systému, jako předsedkyně Asociace krajů ČR seznámí s fungováním aplikace i další hejtmany, aby ji mohly v budoucnu využívat všechny kraje.