logo

Čarodějnice 2017 očima středočeských záchranářů, problémem byl alkohol a úrazy spojené s jeho konzumací

Středočeský kraj - 1.5.2017

Během letošních „čarodějnic“ středočeští záchranáři opět zaznamenali výrazný nárůst výjezdů k osobám pod vlivem alkoholu, a tak celkový počet zásahů u podnapilých osob ve srovnání například se sobotní nocí stoupl zhruba 2x.  Noční směna při pálení čarodějnic byla skladbou výjezdů pro záchranáře prakticky srovnatelná s novoročními oslavami.

A tak záchranáři ošetřovali hříšníky, kteří to přehnali s alkoholem, když se konzumace protáhla až do pozdních nočních hodin. Místy až frenetické oslavy končily zbytečnými úrazy, které si nyní vyžádají dlouhé léčení a rehabilitace. Středočeští záchranáři vyjeli ke 28 úrazům, což je zhruba trojnásobek počtu úrazů ze sobotní noci. Navíc to, že byly zraněné osoby pod vlivem, záchranářům komplikovalo komunikaci při zásahu i ošetření pacienta. Celkově se zasahovalo ve 141 případech.

Prvním případem, kterým byl večer zahájen a ve kterém hrál alkohol podstatnou roli, byl výjezd k mladému muži na Kutnohorsku, který si při pádu způsobil bolestivé vymknutí ramenního kloubu. Už samotná komunikace s volajícím byla pro dispečera operačního střediska náročná. Muži bylo zranění zafixováno a byly mu podány nezbytné léky proti bolesti, pak byl přepraven do spádové nemocnice.

Tvrdému alkoholu se nevyhýbaly ani osoby mladistvé. Na Kladensku tak po 20. hodině skončily v péči záchranářů dvě -náctileté slečny, jejichž stav si vyžádal transport do nemocnice, kde byly předány do péče kolegům z dětské JIP. Obě dívenky měly okolo 1,5 promile alkoholu v krvi.

Na Příbramsku byl ze stejného důvodu za doprovodu matky záchranáři po zajištění transportován podobně starý chlapec, který také experimentoval s alkoholem, až to skončilo jeho kolapsovým stavem.

Po půlnoci na Kolínsku poskytli záchranáři ošetření muži, který při potyčce dostal půlitrem do čelisti a poté si stěžoval na závratě. Po prvotním vyšetření byl transportován do nemocnice.

Několik minut po 3. hodině vyjela čáslavská posádka s lékařem na pomoc mladé ženě, která se propila až do bezvědomí a byla nalezena ležící v parku. Po poskytnutí intenzivní lékařské péče byla pacientka předána kolegům z anesteziologicko-resuscitačního oddělení spádové nemocnice.

Na Praze-západ si před 4. hodinou ranní intoxikovaný muž způsobil pádem poranění obličeje, s kterým skončil v motolské nemocnici.

Na Praze-východ zase po 4. hodině vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci ke zraněnému muži, kterému při potyčce v baru bylo způsobeno řezné poranění ruky.

Navzdory předpokladům záchranáři letos nezasahovali u popálených osob.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK