logo

Záchranáři resuscitovali turistu na hřebeni Beskyd, bohužel se ho i přes veškerou snahu a úsilí oživit nepodařilo

Moravskoslezský kraj - 2.5.2017

Letečtí záchranáři ZZS MSK zasahovali 1. května dopoledne u turisty se selháním základních životních funkcí na hřebeni Beskyd.

Operační středisko zdravotnické záchranné služby bylo ve tři čtvrtě na jedenáct kontaktováno s informací o náhlém kolapsu staršího muže na turistické stezce, několik set metrů od vrcholu Lysé Hory. Na pomoc ihned odstartoval vrtulník LZS z Ostravy a operátoři zajistili součinnost se členy horské služby.

Třiasedmdesátiletý muž náhle zkolaboval při výstupu na Lysou Horu. Byl v bezvědomí a bezdeší, svědkové události započali ihned s poskytováním první pomoci. Spolu s hlídkou horské služby, která po chvíli dorazila, prováděli srdeční masáž. Vrtulník vysadil na špatně dostupné místo události záchranáře a lékaře i s potřebným vybavením a pilot odlétl, aby přistál se strojem na Lysé Hoře.

Snaha o záchranu pacienta pokračovala další téměř tři čtvrtě hodinu rozšířenou resuscitací za pomocí přístrojové techniky a léků. Veškerá pomoc však byla marná, srdeční činnost postiženého se nepodařilo obnovit a zasahující lékař nakonec musel konstatovat smrt.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK