logo

Letecká záchranka v Ústí nad Labem: Bude jí provozovat ATE nebo DSA?

Ústecký kraj - 10.5.2017

Do nově vypsaného tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Ústeckém kraji se chystají opět přihlásit firmy DSA a Air-Transport Europe (ATE). Obě se již utkaly i v minulém výběrovém řízení, které vyhrála slovenská společnost, tendr byl později zrušen na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu, který pak ministerstvu zakázal s vítězem uzavřít smlouvu.

Lhůta pro podání nabídek končí dnes, 10. května 2017. To, že se do tenru hlásí opět obě společnosti, tedy česká DSA a slovenstá ATE, potvrdili pro media jejich zástupci. Zatím ale není jasné, s jakým typem vrtulníku jde do výběrového řízení slovenská strana. Původní nabídku se strojem Agusta A109K2 napadla společnost DSA s  tím, že tento vrtulník nespňuje technické požadavky a podmínky zadávací dokumentace a ATE nedoložila jeho certifikaci na kategorii A. Zdali je ve hře typ Bell 429, který slovenský provozovatel také používá, je otázkou. Podle všeho ale ATE nezbývá nic jiného, než nový vrtulník nabídnout, protože v tendru dle šéfa DSA podmínka kategorie A zůstala.  Hlavním kritériem výběrového řízení je ale stejně jako ve zrušeném tendru nejnižší cenová nabídka.

Vítěz nynějšího výběrového řízení by měl provoz LZS v Ústí nad Labem zajistit od července 2017 do konce roku 2020. Ministerstvo zdravotnictví doufá, že se jí vítěze podaří brzy vybrat. Leteckou záchrannou službu v Ústeckém kraji nyní provozuje na základě dodatku k původní smlouvě firma DSA.

V rámci předchozího tendru na provozovatele LZS byla řešena Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže zakázka na olomouckou základnu, kde zvítezila a nyní létá slovenská ATE. Ministerstvu zdravotnictví za pochybení v této věci vyměřil pokutu 3,75 milionu korun, to však proti tomuto rozhodnutí podalo rozklad.