logo

V Praze proběhl výcvik humanitárních jednotek Českého červeného kříže „Human protection during emergency“

Hlavní město Praha - 23.5.2017

Ve dnech 19. a 20. května 2017 proběhl v areálu skladu logistiky v Jílovém u Prahy výcvik humanitárních jednotek Českého červeného kříže.Další z řady společných výcviků uspořádal odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS hl. m. Prahy ve spolupráci se Správou služeb hl. m. Prahy a Oblastním spolkem Českého červeného kříže (OS ČČK Praha1).

Výcvik se skládal jak z teoretické, tak i praktické části. Ústředním tématem byla ochrana člověka za mimořádných událostí a plnění úkolů ochrany obyvatelstva jako jsou evakuace, nouzové přežití, protipovodňová ochrana, elektro příprava, zásady komunikace v radioprovozu a zprovoznění převaděče a další témata jako pohotovostní zásoby, preventivně výchovná činnost a nebezpečné látky.

Kurz byl určen primárně pro členy Humanitární jednotky OS ČČK Prahy 1, s kterou HZS hl. m. Prahy aktivně spolupracuje od roku 2010. Mezi účastníky byly členové Ústředního krizového týmu ČČK, ale i členové humanitárních jednotek s dalších oblastních spolků napříč Českou republikou (Opavy, Litoměřic, Českých Budějovic, Mladé Boleslavi a Kutné Hory). Celkem kurz absolvovalo 33 účastníků.

Mezi nejzajímavější části patřilo praktické provedení evakuace s figuranty, kdy byla procvičena jak v práce v týmech, tak komunikace se štábem a především zřízení evakuačního centra a evakuačního střediska. Na závěr výcviku byla připravena ukázka hašení hořlavé kapaliny za pomocí práškového přenosného hasicího přístroje. Tuto činnost si následně mohl každý vyzkoušet.

Přihlášení účastníci kurzu byli dopředu seznámeni s průběhem a náplní kurzu a měli za úkol, v rámci samostudia, seznámit se po teoretické stránce s jednotlivými tematickými okruhy, které byly náplní kurzu. Tato část byla na začátku kurzu ověřena vstupním testem, po jehož splnění následoval náročný program přednášek a praktických činností. Výcvik byl zakončen závěrečným testem a každý úspěšný účastník obdržel potvrzení o absolvování výcviku s názvem Human protection during emergency.

Tento výcvik byl dalším počinem v řadě společných školení a vzdělávání členů humanitárních jednotek, který pravidelně jedenkrát ročně v jistých obměnách pořádáme.

Poděkování patří jak všem účastníkům kurzu za vzornou přípravu a aktivní účast, tak i ostatním, kteří se na přípravě a realizaci kurzu podíleli.

kpt. Mgr. Jakub Růžička, DiS.

vrchní komisař

Odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení