logo

Autoveteráni záchranných, požárních a bezpečnostních složek na srazu vozidel východního bloku

Plzeňský kraj - 29.5.2017

Pamatujete ještě sanitní „dvanáctsettrojky“ nebo Barkase? K vidění byly na 4. mezinárodním srazu vozidel východního bloku, který se tradičně uskutečnil v autokempu Hnačov na Klatovsku během uplynulého víkendu.

Všichni návštěvníci mohli zavzpomínat na staré časy nebo na své dětsví, neboť okolí rybníka Hnačov doslova obsadily staré Škodovky, Wartburgy, Volhy, Tatrovky i Žigulíci z let 1948-1989. K vidění byla i celá řada užitkových vozidel. Sanitky prezentoval Barkas 1000, sovětská vojenská ambulance UAZ a zejména pak téměř výstavní žluto-červená Škoda TAZ 1203, se kterou začínali i mnozí současní řidiči Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Přes obrovské množství vyrobených sanitek Š1203 se jich podle organizátorů této motoristické akce dodnes dochovalo pouhých 20, takže se stávají obrovskou raritou. A to ještě v polovině 90. let zcela běžně převážely pacienty!

Nejpočetněji byly tradičně z vozidel integrovaného záchranného systému zastoupeny vozy policie, tedy vlastně Veřejné bezpečnosti. Tady jsme mohli obdivovat automobily Škoda 120, Volha 24, několik aut VAZ, cennou Tatru 603 i Avii 21 Furgon. Tento typ na přelomu 80. a 90. let používali v sanitní úpravě i plzenští zdravotničtí záchranáři. Bohužel se žádný z vozů nedochoval, podobně jako dnes už raritní Latvije.

Tradiční akce se za příznivého počasí zúčastnilo kolem 700 automobilů a motorek, takže po finálním sečtení bude zřejmě překonán loňský rekord zapsaný do České knihy rekordů (560). Výstavu vozidel doplnila spanilá jízda na Zelenou Horu, taneční zábava a vystoupení řady kapel.

Text a foto: Vítězslav Sladký