logo

Kvůli vyproštění zraněného řidiče nedaleko Zbiroha musela být Avii ustřižena střecha kabiny

Plzeňský kraj - 6.6.2017

Jednotka SDH Zbiroh vyjela k dopravní nehodě dvou nákladních vozidel na komunikaci za obcí Zbiroh směrem na obec Třebnuška. Na místo dále vyjela jednotka HZS Plzeňského kraje z požární stanice Radnice, JSDH Zvíkovec, ZZS Radnice, ZZS Rokycany, PČR Radnice a SDP Rokycany.

Po příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o boční střet dvou nákladních vozidel. Na místě se nacházely dvě zraněné osoby, jeden z řidičů byl mimo vozidlo a utrpěl lehčí poranění a šok. Druhý řidič zůstal ve svém vozidle zaklíněný a bylo potřeba jej vyprostit.

Oběma poskytli hasiči předlékařskou péči a započali s vyprošťováním zaklíněného řidiče z kabiny nákladního vozidla.

Na vyproštění nasadili hydraulické vyprošťovací zařízení a provedli odstřižení střechy kabiny nákladního vozidla. Zraněný řidič byl přitlačen volantovou tyčí k sedačce a měl nohy zaklíněny pod palubní deskou.

Hasiči za pomoci hydraulického rozpínáku a vyprošťovacích řetězů provedli odtažení volantové tyče a palubní desky tak, že vytvořili dostatečný prostor pro konečné vyproštění. Řidiče vytáhli na páteřní desce a následně jej uložili do vakuové matrace, přeložili na nosítka a asistovali ZZS při transportu do sanitního vozu.

Po zadokumentování nehody PČR provedli hasiči odtržení zaklíněných vozidel od sebe, jejich odtažení mimo komunikaci a její následný úklid a zprůjezdnění.

Text a foto JSDH ZBbiroh