logo

V kavárně Pošta byli oceněni policisté za záchranu lidského života

Liberecký kraj - 6.6.2017

Policisté z obvodního oddělení Mimoň na Českolipsku prap. Luboš Fotr a pprap. Tomáš Horáček použili defibrilátor v jejich služebním vozidle a svým rychlým zásahem tak přispěli k záchraně života 76letého muže.

Posledniho května proběhlo v historických prostorách kavárny Pošta na Krajském ředitelství policie Libereckého kraje ocenění policistů za záchranu lidského života. Policisté z obvodního oddělení Mimoň na Českolipsku prap. Luboš Fotr a pprap. Tomáš Horáček si převzali za přítomnosti médií z rukou krajského ředitele plk. Vladislava Husáka ocenění v podobě peněžitého daru. Policistům přišel osobně poděkovat i hejtman Libereckého kraje Martin Půta a ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje MUDr. Vladimír Hadač.

V letošním roce Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje ve spolupráci s Libereckým krajem spustila projekt „AED pro Liberecký kraj“, v rámci kterého nyní disponují policisté, ale také dobrovolní nebo profesionální hasiči v kraji celkem 36 automatickými externími defibrilátory (AED). Jedná se o život zachraňující přístroje nezbytné pro obnovu srdeční činnosti. Zdravotníci policisty i hasiče připravili na to, jak s přístroji zacházet.

Úvodní slova patřila krajskému řediteli plk. Vladislavu Husákovi, který policistům za výborně odvedenou práci poděkoval a přiznal, že nebyl zrovna nadšený, když policisté do svých aut dostali defibrilátory, svůj názor ale změnil. „Ten můj pohled se měnil průběžně nikoliv skokově, protože samozřejmě vysvětlením, co se od nás chce, že nemohou policisté poškodit lidské zdraví a že jsou jakousi poslední šancí toho člověka, mě přesvědčilo k tomu, že to je další efektivní nástroj, který policie ve spolupráci s jednotkami Integrovaného záchranného systému, a to konkrétně se Zdravotnickou záchrannou službou používá.“

Dále zmínil, že policie v Libereckém kraji těchto přístrojů obdržela celkem 10 a již v šesti případech je od počátku fungování projektu použila. Jsou rozmístěny v rámci policejních jednotek ve služebních vozidlech útvarů, kdy se tak přístroj dostane k pacientovi o několik cenných minut dříve. Krajský ředitel vyjádřil také poděkování operátorce Zdravotnické záchranné služby paní Šárce Kalinové, která vedla kroky policistů. 9

Děkovná slova zazněla i z úst hejtmana Libereckého kraje Martina Půty: „Tento případ je jasným důkazem toho, že 2 miliony korun, které jsme poskytli na nákup celkem 36 defibrilátorů, jsou dobře a účelně vynaložené peníze. Děkuji policistům a iniciátorům tohoto projektu,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Od některých starostů jsem již zaznamenal vlastní iniciativu, že chtějí defibrilátory pořídit i strážníkům městských policií, “ dodává.

Práci policistů ocenil i ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje MUDr. Vladimír Hadač: „Velice si ceníme zodpovědného přístupu příslušníků ostatních složek Integrovaného záchranného systému. Děkujeme jim za jejich postoj i ochotu se do projektu „AED pro Liberecký kraj“ zapojit. Díky jejich včasnému a správnému zásahu dostal další muž šanci na přežití.“

Při oceňování policistů nechyběl ani vedoucí projektu a zároveň vedoucí Zdravotnického operačního střediska pan Petr Matějíčka. „Jsem velmi rád, že se mi projekt podařilo zrealizovat. Děkuji za podporu vedení Libereckého kraje, krajským ředitelům složek Integrovaného záchranného systému a především všem, kteří se do projektu zapojili aktivně. Jejich přístup ke školení a následně k zásahům je nesmírně zodpovědný a jen díky těmto lidem má projekt šanci na úspěšné fungování.“

V některých lokalitách se totiž právě policisté či hasiči dostanou k člověku, kterému selhává srdeční činnost, dříve než profesionální zdravotníci.

A právě taková situace nastala v pátek 12. května krátce po 20. hodině v Mimoni, kde u táboráku na zahradě rodinného domu zkolaboval 76 letý muž. Ačkoliv mu jeho příbuzní poskytli okamžitě první pomoc a byli v kontaktu s dispečerem zdravotnické záchranné služby na tísňové lince 155, stav seniora se nelepšil. V rámci zmíněného projektu se dispečink zdravotnické záchranné služby spojil s operačním střediskem Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, které k muži v bezvědomí okamžitě vyslalo dvoučlennou hlídku vybavenou defibrilátorem. Jednalo se o policisty z obvodního oddělení policie v Mimoni.

Jakmile na místo během velmi krátké doby dorazili, jeden z nich u pacienta zahájil nepřímou masáž srdce a druhý aktivoval defibrilátor. Podle pokynů přístroje pak opakovaně policisté aplikovali pacientovi defibrilační výboj, který střídali s nepřímou srdeční masáží až do příjezdu lékaře zdravotnické záchranné služby. Zatím co lékař pacienta ještě na místě stabilizoval, policisté i nadále pomáhali zdravotníkům při nepřímé srdeční masáži. Z místa zdravotníci pacienta odváželi v bezvědomí, ale ještě před příjezdem sanity do nemocnice otevřel oči. To znamenalo, že snaha obou policistů o záchranu jeho života nebyla marná, i když se po 55 minutách oživování zdála být naděje na zlepšení jeho stavu zcela minimální.

Na začátek páteční směny dvojice zkušených policistů asi jen tak nezapomene. „Dostali jsme zprávu o tom, že se zhruba kilometr, dva od nás nachází muž v bezvědomí, který nedýchá. Okamžitě jsme tam vyrazili. Na místě jsme byli do jedné minuty,“ vzpomněl Tomáš Horáček, jeden z členů hlídky. V ten moment už na pomoc čekala rodina seniora, pro kterou se v boj o život proměnilo poklidné odpoledne u táboráku. „Vyběhl jsem okamžitě z auta na místo a kolega zatím vybalil automatický externí defibrilátor, který vozíme s sebou,“ řekl Horáček a dodal, že byl rád, že s ním defibrilátor komunikoval: „V té stresové situaci vám strašně pomůže, řekne nedotýkejte se, takže okamžitě jsme přestali. Ten přístroj začne vyhodnocovat stav pacienta, jestli je potřeba výboj nebo ne. Zařízení jsme k muži přiložili a to vyhodnotilo, že je potřeba dát elektrický výboj. Poté jsme pokračovali v srdeční masáži, kdy došlo po dalších třech až čtyřech minutách k vyhodnocení situace, že je potřeba další výboj.“ Po příjezdu lékaře si celou situaci převzala záchranná služba.

„A po této události mohu říci, že tento projekt má velký význam, ten jeden lidský život za to vždycky stojí.“ sdělil prap. Luboš Fotr.

Oběma policistům osobně poděkovala i operátorka Zdravotnické záchranné služby Šárka Kalinová, která policisty naváděla: „Tohle byla ukázka úžasné týmové práce, která víceméně začíná u nás a začala nabráním výzvy mého kolegy, který prováděl první pomoc s rodinou. Systém dvoustupňového řízení a nové technologie nám umožňují ve velmi krátké době, kdy nejde ani o minuty, ale o vteřiny rozjet takovouto akci a tomu člověku co nejdříve pomoci“. V momentě, kdy tuto informace předala, viděla na mapě dispečinku policejní hlídku, jak rychle míří na místo a byli tam do minuty, což bylo dle jejích slov úžasné.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí