logo

Poslanci se zástupci záchranných služeb v Hradci Králové diskutovali o budoucnosti letecké záchranné služby

ČRKrálovehradecký kraj - 9.6.2017

V prostorech společnosti DSA na královéhradeckém letišti včera společně zasedli členové podvýborů Výboru pro zdravotnictví PS PČR. Politici spolu se zástupci zdravotnických záchranných služeb, Ministerstva zdravotnictví, provozovatelů LZS a dalšími odborníky diskutovali důležité otázky fungování letecké záchranné služby v ČR po roce 2020.

Jednání se mimo jiné účastnili poslanci Milan Brázdil, Ludvík Hovorka, Stanislav Mackovík a Jiří Štětina, zástupce MZČR Tom Philipp a další. ZZS KHK při jednání reprezentovali ředitel Jiří Mašek a vedoucí lékař střediska LZS Hradec Králové Anatolij Truhlář, který zároveň přednesl prezentaci o vývoji této služby v ČR.

Odborníci z řad leteckých záchranářů v následné debatě kritizovali tendr na výběr provozovatelů vrtulníků LZS pro období 2017 – 2020, který přinesl zmatky a období přechodné stagnace ve vývoji jinak špičkově fungující služby. Právě špatné zkušenosti z nedávno proběhlého výběru provozovatelů letecké techniky vzbuzují mezi odborníky obavy, zda plánovaný vznik státního podniku, který by měl záchranářské vrtulníky zajišťovat po roce 2020, nebude cestou do slepé uličky po stránce ekonomické i organizační. Tři roky před zahájením činnosti totiž stále není jasno, jakým způsobem by takovýto podnik fungoval, s jakými vrtulníky a kdo by je pilotoval.

Zástupci záchranných služeb by se přiklonili raději k organizaci LZS na krajské úrovni, která by lépe odrážela potřeby jednotlivých regionů. Zohlednit by se tak mohly požadavky na dobu letové pohotovosti, provádění speciálních leteckých činností s využitím lanových podvěsů a specifické organizační podmínky jednotlivých středisek letecké záchranné služby. Nepřetržitý provoz záchranářských vrtulníků je v současnosti zajišťován na čtyřech z deseti základen LZS. Prodloužením doby letové pohotovosti i v dalších regionech by náklady, vynaložené na provoz jednotlivých základen byly využity ve prospěch obyvatel efektivněji a smysluplněji. Záchranáři se svou technikou jsou na to připraveni.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK