logo

Kardinál Duka požehnal vozidlům středočeské záchranky

Středočeský kraj - 20.6.2017

Na nádvoří vlašimského zámku došlo v úterý 20. června pro mnohé záchranáře k významnému aktu, a to ke slavnostnímu požehnání sanitním vozidlům středočeské záchranné služby kardinálem Dominikem Dukou, arcibiskupem pražským a primasem českým. Požehnání také sledovali hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, náměstek pro oblast zdravotnictví Martin Kupka a ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martin Houdek.

Kardinál Dominik Duka požehnal sedmi sanitám, které byly na nádvoří přistaveny jako zástupci celého vozového parku středočeské záchranky. „Požehnání pana kardinála je vzácnou a výjimečnou událostí, která by měla zdravotníkům poskytnout duševní ochranu a dodat energii při řešení nelehkých úkolů při záchraně lidských životů,“ řekla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a upřesnila, že denně je v terénu ve středních Čechách téměř 200 záchranářů a 90 sanitek.

Podle krajského náměstka pro oblast zdravotnictví Martina Kupky je povolání záchranáře jedno z nejnáročnějších: „Práce zdravotníků si vážím, protože jsou denně v terénu, kde zachraňují lidské životy. Jejich zaměstnání je plné emocí a mnohdy lidského neštěstí. Požehnání od kardinála Duky je významným krokem, který by je měl v práci posílit.“

„I tato chladná a moderní technika, která slouží k záchraně životů a zdraví, má totiž pro záchranáře citový přesah. Tento den má proto pro mnohé z nich velký osobní význam,“ vysvětlil Martin Houdek, který podotkl, že iniciativa k požehnání sanitním vozů přišla právě z řad záchranářů.

Po aktu požehnání a slavnostním slově si kardinál Duka prohlédl sanitní vozy a pohovořil se záchranáři a řidiči. Z rukou ředitele středočeské záchranky Martina Houdka pak arcibiskup přijal symbolický dar: plně vybavenou lékárničku – brašnu první pomoci. Během přátelského loučení nabídl ředitel Houdek Pražskému arcibiskupství možnost proškolení zaměstnanců v první pomoci, které by vedli profesionální školitelé středočeské záchranky.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK