logo

Hudební festival Votvírák 2017 očima záchranářů, ti na něm ošetřili téměř 300 lidí

Středočeský kraj - 24.6.2017

Ve dnech 16. 6. až 18. 6. 2017 Záchranná služba ASČR (ZS ASČR) realizovala zdravotnické zajištění hudebního festivalu Votvírák 2017, která se konala v prostoru bývalého vojenského letiště v Milovicích, okres Nymburk.

Záchranná služba ASČR byla na tuto akci personálně i technicky připravena s odpovídajícím množstvím zdravotnického personálu, včetně lékaře, dvěma kompletně vybavenými a vyhřívanými nafukovacími stany s lehátky až pro 24 ležících a 10 sedících pacientů. Sanitními vozidly RZP i s pohonem 4×4, včetně terénní čtyřkolky, dále i dvě speciální vozidla pro řešení následků hromadného neštěstí a několik vozidel DNR. Nechybělo zde mobilní operační středisko ani mobilní catering pro zajištění stravování, nejen pro pracovníky ZS ASČR po celou dobu konání této akce. ZS ASČR měla po celou dobu konání této zdravotnické asistence, trvale v záloze připravené i dvě posádky RZP, pro případ jakékoli mimořádné události v místě konání této akce.

V průběhu zdravotnického zajištění této akce bylo ošetřeno 294 účastníků, z toho 72 pacientů muselo být transportováno do zdravotnických zařízení. Jednalo se převážně o úrazy končetin a obličeje, intoxikace a stavy nevolnosti. Dva pacienti, mladí muži, museli být ve vážném stavu po komplexním zajištění vitálních funkcí, včetně připojení na umělou plicní ventilaci, transportováni posádkami ZS ASČR v doprovodu lékaře na oddělení ARO do Mladé Boleslavi a do Prahy s diagnózou intoxikace alkoholem.

Zaznamenal: PhDr. Radek Benda, Inspektor provozu ZS ASČR, foto: archiv ZS ASČR