logo

Dvanáct evakuovaných osob, devět zraněných, pět evakuovaných psů…takový je výsledek bytového požáru na největším českobudějovickém sídlišti

Jihočeský kraj - 25.6.2017

V sobotu 24. června v 16:42 hodin přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na tísňovou linku 112 informaci o požáru v bytě panelového domu na sídlišti Máj v Českých Budějovicích.

Do ulice V. Volfa operační důstojníci vyslali osádky cisteren profesionálních hasičů z obou českobudějovických stanic včetně výškové techniky a vzhledem k tomu, že hořel byt v osmipatrovém domě, kde lze předpokládat nejen možný rychlý rozvoj požáru do dalších bytů, ale především hodně osob, které bude nutné minimálně evakuovat, byla na místo vyžádána také jednotka podnikových hasičů SŽDC České Budějovice.

Hasiči do zasaženého bytu ve čtvrtém patře vnikli násilně. Uvnitř nikdo nebyl, byt byl však požárem zasažen kompletně. Hasiči rychle zahájili hašení, již přibližně po čtvrthodině od příjezdu velitel zásahu podával zprávu, že požár je pod kontrolou. Zároveň s likvidací požáru uvnitř bytu, další hasiči z okolních bytů evakuovali 12 osob. Z toho třem museli z důvodu silného zakouření nasadit vyváděcí masky. Evakuováno bylo také pět psů. V péče zdravotníků skončilo 9 osob, všechny byly odvezeny na pozorování do nemocnice z důvodu možného nadýchání se zplodinami hoření.

V 18:05 hodin byl požár zcela uhašen, do bytu nastoupil vyšetřovatel HZS, který stanovil výši vzniklé škody na 500 000,-. Hodnota uchráněného majetku činí 1 000 000,-. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.