logo

Jihomoravská záchranka řeší případ silně opilé lékařky, takto závažný delikt vedení nemůže tolerovat

Jihomoravský kraj - 28.6.2017

Jihomoravská zdravotnická záchranná služba od minulého týdne řeší případ lékařky, která nastoupila do služby pod vlivem alkoholu. Nepravdivé informace týkající se tohoto případu, které dnes zveřejnila MF Dnes, musíme uvést na pravou míru.

Alkohol v jihomoravské Záchranné službě není tolerován, je nepřípustné, aby zde sloužil opilý lékař, záchranář či jakýkoliv jiný zaměstnanec.

V loňském roce byla zjištěna pozitivní dechová zkouška u jednoho lékaře ZZS JmK, nikoli šesti, jak mylně udává MF Dnes. S tímto lékařem byla ukončena pracovní smlouva a dál již v ZZS JmK nepůsobí.

V letošním roce jde o první případ, kdy byl zjištěn alkohol na pracovišti a i nyní byly okamžitě zahájeny kroky k jeho řešení. Na místo byl ihned vyslán inspektor provozu, který provedl dechovou zkoušku, při které byla potvrzena přítomnost vysokého množství alkoholu. Lékařka byla ihned ze služby odstavena a vystřídána jiným lékařem. Případ dostalo hned daný den právní oddělení, které vypracovalo stanovisko, jak by mělo vedení organizace podle zákoníku práce i vnitřních předpisů organizace postupovat. Lékařka je zároveň od daného okamžiku kontrolována na alkohol inspektorem provozu minimálně jednou v průběhu pracovní směny. Vedení organizace má v tuto chvíli připraveno řešení, se kterým, po projednání s odborovou organizací, tuto lékařku seznámí, až poté bude vedení moci rozhodnutí zveřejnit. „Je pro mě nepředstavitelné, aby jakýkoli zaměstnanec po takto závažném porušení pracovní kázně v organizaci dál působil,“ přiblížil možnosti řešení ředitel ZZS JmK Milan Klusák.

Vedení organizace musí ve všech případech, kdy se objeví takto závažný pracovní delikt postupovat vždy stejně a v souladu s legislativou. Není přípustné udělat z jednoho případu případ exemplární. Naopak, vedení organizace musí postupovat vždy striktně v souladu s platnou legislativou, a musí přitom posuzovat jak závažnost porušení pracovní kázně ze strany zaměstnance, tak i přihlížet k řadě kritérií, které se k tomuto pochybení i osobě zaměstnance vztahují. Navíc musí vedení organizace zohlednit i další okolnost, a tou je judikatura Nejvyššího soudu ČR jasně stanovující podmínky, za nichž lze přistoupit k okamžitému zrušení pracovního poměru.

Práce zdravotníků ve výjezdových skupinách je velmi náročná. Každý člověk, lékaře nevyjímaje, může mít svoje osobní problémy, které může řešit útěkem k alkoholu. Stalo se tak ojedinělých případech v minulosti a stalo se tak i letos v uplynulém týdnu. Právě proto jsou v ZZS JmK zdravotníci kontrolováni namátkově vedoucími zaměstnanci a inspektory provozu jak na alkohol, tak i na drogy. I přes protesty odborářů, kterým se taková kontrola ze strany IP nelíbí, se to ukazuje jako velmi důležité.

Obyvatelé Jihomoravského kraje však nemusí mít obavy, že by k nim přijel opilý lékař. Takového osobní selhání je vzhledem k počtu zaměstnanců a služeb naprosto ojedinělé. Alkohol v ZZS JmK není tolerován a případné hrubé porušení pracovní kázně tohoto charakteru je okamžitě řešeno.

Tiskové oddělení ZZS JMK