logo

Tvrdé jádro fanoušků polského fotbalového klubu Legie Varšava mezi sebou uspořádalo sbírku na dětskou sanitku

Svět - 29.6.2017

Stalo se tomu tak při dubnovém utkání s konkurenčním týmem Lech. Sbírka se uskutečnila na základě probíhající akce organizace Dobří lidé – Dobrzy Ludzie, která spustila celý projekt, jehož cílem je získání potřebné částky na zakoupení nové sanitky pro zdravotnické zařízení, zabývající se péčí i o ty nejvážněji nemocné dětské pacienty – varšavské Centrum Zdrowia Dziecka (CZD). Tím projde ročně až 200 tisíc dětí z celého Polska.

CZD disponuje vozovým parkem, čítajícím celkem deset sanitek, z nichž nejstarší je 12 let. Mnoho z nich má najeto půl milionu kilometrů, proto je obnova již více než potřeba. Dopravní zdravotní služba CZD zajišťuje transporty nemocných dětí včetně převozu inkubátorů. Sanitky CZD týdně najezdí až 6000km, přičemž kromě ostatních převážejí téměř 130 dětí ve velice vážném stavu, napojených na přístrojové vybavení k potřebným vyšetřením a péči.

V jak žalostném stavu se některé sanitky nacházejí, vidíte na fotografiích v galerii.

34

NASiPgB
Financování CZD je prioritně zajištěno zejména na pořízení potřebného vybavení nemocnice a zajištění chodu, která patří svým zaměřením k největším v celé zemi. Bohužel na obnovu vozového parku sanitek se tím pádem peněz nedostává, a tak byla počátkem tohoto roku spuštěna již zmíněná sbírka, do které přispěli „Hooligans“ Legie Varšava částkou přesahující 47 tisíc zlotých, vybraných během jediného fotbalového utkání, což je v přepočtu zhruba 300 tisíc korun. Potřebná částka, aby se mohla zakoupit nová a vybavená sanitka, činí 320 – 350 tisíc zlotých. Třetinu ceny tvoří jen samotný automobil.
18699488_807663166078257_7719765049699283179_o
Sbírka na sanitku se několikrát uskutečnila i u nás, a jistě se bude ještě konat, neboť ani v ČR není obnova vozového parku DZS prioritní záležitostí. V Polsku taktéž a je o to cennější, jak se k ní postavili fanoušci Legie Varšava, kteří platí za tvrdé a nekompromisní fotbalové chuligány nejen doma, ale po celé Evropě. Tento jejich skvělý počin se na rozdíl od různých šarvátek obešel bohužel prakticky bez jakékoliv zmínky v médiích… Asi to není zajímavé, někomu pomoct. U nás o tomto dobrém skutku přinesl informaci jen fotbalový web Hooligans.cz.

Foto a info: Web a FB sbírky, Hools Legie Varšava