logo

Než se rozjedete na prázdniny, zamyslete se!

ČRKrálovehradecký kraj - 30.6.2017

Prázdniny a sezóna dovolených ještě ani nezačaly, ale na výjezdech zdravotnických záchranářů je již poznat, že se to blíží. Například jen za uplynulé dva týdny naše posádky zasahovaly u čtyř případů tonutí.

Zatímco si děti převezmou dobré, či horší vysvědčení, jejich rodičům přibude o několik starostí navíc. Jak se co nejdříve a nejlépe dostat do místa dovolené, kdo nám ohlídá ratolesti, když nejdou do družiny, jak a čím je zabavíme…

A s nástupem letního volna nastává, bohužel, i čas letních úrazů. A přestože se každý rok snažíme sesumírovat největší rizika, stejně se o prázdninách potkáme s nejednou tragickou událostí. A celé řadě z nich se dá celkem pohodlně předejít. Stačí si zapamatovat několik důležitých zásad.

Tak především –  nezapomeňte na zabezpečení zahradních bazénů. Zejména v rodinách, kde mají malé děti, je opravdu důležité zabránit jejich nechtěnému pádu do vody. Opakovaně jsme se přesvědčili, že stačí pár okamžiků nepozornosti a nehlídaný vnouček může zmizet pod hladinou a utonout. „ Jen jsem si odskočila vyndat buchty z trouby…..“ slýchají pak často posádky ZZS od nešťastných příbuzných po příjezdu k takovýmto případům. Zabránit nechtěnému pádu do bazénu lze – například – jeho oplocením nebo zakrytím pevnou stříškou, lamelovou roletou či plachtou. Na trhu jsou k dostání i různé elektronické hlídače a alarmy, které reagují akustickým signálem na pád do vody.

Při cestě autem je samozřejmé použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů. Nepodceňujte jejich význam ani v případě, že máte moderní vůz, vybavený celou řadou airbagů. Právě ony totiž v případě jejich aktivace mohou nepřipoutaného cestujícího velmi vážně poranit. Pokuste se obrnit trpělivostí a zvládnout beze spěchu a stresu i cestu na Jadran, nebo poskoky v zácpě na italské dálnici. Riskantní rychlou jízdou už nic nedoženete ani nenajedete. Za těch několik ušetřených minut se často platí velmi vysoká cena. A pokud se cestou potkáte se sanitkou s puštěnými majáky, v klidu zvolněte a uhněte ke kraji, nejlépe pravému. Zapněte blinkr, ať záchranáři vědí, co máte v úmyslu. Pokud možno nezastavujte úplně auto, už vůbec ne na stejné úrovni s protijedoucím kamionem.

V případě, že jste se rozhodli věnovat sportu, turistice nebo populárním adrenalinovým aktivitám, nezapomínejte na pasivní bezpečnost. Nezbytným základem je přilba, případně chrániče páteře, či zápěstí. Rozhodně nepřeceňujte svoje síly a plánujte si pouze aktivitu, kterou vy a váš potomek zvládnete. Myslete na dostatečný příjem tekutin, ale s alkoholem velmi opatrně. Člověk se po něm stává příliš odvážným. A při cestách v přírodě si do svého mobilu nezapomeňte nainstalovat aplikaci Záchranka. V případě potíží v terénu vás totiž operátoři tísňové linky 155 jejím prostřednictvím dokáží lokalizovat s vysokou přesností. Ušetří se tím cenné minuty. ZZS KHK přeje všem hezké prázdniny a šťastný návrat, pokud možno bez nutnosti využít našich služeb.


K tomu, co popisuje Ivo Novák, tiskový mluvčí královéhradecké záchranky, se připojueme. Jsme sice zpravodajský web o záchranné službě, ale radost z toho, když přinášíme informace o nehodách a podobných událostech, rozhodně nemáme, tak buďte opatrní a prázdniny či dovolenou si užívejte ve zdraví!