logo

Mladou turistku musel z Medvědí stezky transportovat vrtulník vojenské letecké záchranky

Jihočeský kraj - 7.7.2017

Včera v odpoledních hodinách přijalo Zdravotnické operační středisko ZZS JčK na tísňovou linku informaci o vážných zdravotních potížích mladé ženy na turistické trase Medvědí stezka. Na místo byla vyslána výjezdová skupina RZP Volary a first-responder z Horské služby Šumava.

Záchranáři museli k ženě, která se nacházela na žluté turistické stezce u Soutěsky lapků, jít poslední dva kilometry pěšky mezi skalami a hustým porostem. Jednatřicetiletá turistka během výletu pocítila prudkou bolest zad vystřelující do dolní končetiny. Bolest ji omezovala v dalším pohybu. Vzhledem k lokalitě a stavu pacientky byl aktivován vrtulník LZS z Bechyně s požadavkem na zásah v nepřístupném terénu.
LZS - Medvědí stezka 1 LZS - Medvědí stezka 2
„Po rekognoskaci na místě vycvičený vojenský záchranář slanil k pacientce, kterou zajistil pro následný transport podvěsem na blízkou louku. Po rychlém lékařském vyšetření byla pacientka transportována na neurologické oddělení nemocnice České Budějovice. Díky výborné spolupráci zasahujících záchranářů, operátora ZZS Jihočeského kraje a posádky LZS proběhl celý zásah od aktivace do předání pacientky během hodiny“, uvedl k zásahu vedoucí lékař LZS AČR plukovník MUDr. Zdeněk Pašek.

Foto AČR

 

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje