logo

Sekundární transporty pacientů prostřednictvím královéhradecké záchranky, i 800 najetých kilometrů za směnu na jednu posádku

Královehradecký kraj - 13.7.2017

Nikoho asi nepřekvapí, že posádky záchranné služby prioritně zasahují u zraněných a nemocných lidí přímo v terénu či domácnostech, na místě nehody, zkrátka všude tam, kde je potřeba.  Nedílnou součástí naší práce jsou ale rovněž tzv. sekundární transporty – tedy převozy pacientů mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

Většinou jde o nemocné ve vážném stavu, kteří potřebují akutní léčbu ve specializovaném centru, nebo na pracovišti vyššího typu. Významnou část těchto výjezdů tvoří rovněž urgentní transporty nezralých novorozenců, a dále překlady nemocných do spádových nemocnic, většinou po léčbě závažných zranění, případně po akutních výkonech ve specializovaných centrech.  K realizaci těchto převozů jsou v podmínkách ZZS KHK vyčleněny tři posádky rychlé zdravotnické pomoci, jedna z nich má navíc v pracovní době k dispozici rovněž  lékaře.  V případě akutní potřeby lze, samozřejmě, k sekundárnímu transportu využít kteroukoliv výjezdovou skupinu ZZS KHK. Denně je tak realizována celá řada převozů, nejen v rámci samotného Královéhradeckého kraje, ale často i do vzdálených nemocnic prakticky v celé republice.

V souvislosti s prázdninovým provozem zdravotnických zařízení a leckdy omezenou lůžkovou kapacitou, mohou takovéto výjezdy znamenat významnou zátěž pro operátory i posádky ZZS KHK. Často se totiž navíc musí respektovat čas plánovaných výkonů, případně vytíženost techniky a personálu specializovaných center.  Prioritou pro operátory přitom vždy musí zůstat poskytování neodkladné přednemocniční péče ve spádové oblasti KHK. Všechny tyto okolnosti musí být brány v úvahu v rámci operačního řízení ZZS, což může leckdy klást na práci záchranářů zvýšené nároky.  Například v úterý 11.7. bylo zrealizováno 10 akutních a 7 plánovaných sekundárních transportů jen v průběhu denní směny od 6.30 do 18.30. S dalším transportem nám vypomohli kolegové z pardubické záchranky. V noci potom následovaly další čtyři urgentní převozy a transport nezralého novorozence. Převozová posádka RZP z Hradce Králové od 6:45 do 18:30 najela necelých 800 km, což je – pro zajímavost- vzdálenost, na kterou se dá dojet k Jadranu (Hradec Králové – Rijeka 789 km).

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK