logo

Okurková sezóna v plném proudu: Zavolala sanitku muži na ulici, záchranáři jí vynadali

Hlavní město Praha - 17.7.2017

Server Novinky.cz přinesl v neděli okurkosezónový článek, zabývající se případem, při kterém žena zavolala k muži, co ležel na jedné z pražských ulic záchrannou službu a od pohledu nebylo jasné, zdali dýchá. Záchranáři jí měli po jejich příjezdu vynadat a rovněž hrubě se chovat k pacientovi, kterého dle slov ženy „rozchodili“.

Ano, občas nemá každý včetně záchranářů svůj den. Nechceme nijak omlouvat jejich chování, jen konstatujeme realitu, nehledě na fakt, že ač jsou to sebevětší profesionálové, tak se toto prostě může vzhledem k enormnímu vytížení nejen pražských posádek stát. Na druhou stranu, pokud posádka přijela k údajnému pacientovi, přičemž z článku není zcela zřejmé, co mu vlastně bylo, nebo mělo být a opravdu byl pouze pod vlivem, tak se rozhořčení záchranářů dá velmi dobře chápat. Uvědomme si, že na opilce či zdrogované osoby vyjíždějí velmi velmi často. Nejsou to bohužel setiny případů, ale i desítky jednotlivých událostí za jednu noc.

Paní, co si na jejich chování a jednání stěžovala přes média, by si měla nejprve sama zaméct před svým prahem. Ono je poměrně nelogické volat hned záchranku, aniž bych se přesvědčil, že je zjevně potřeba. Muž ležel na ulici a nebylo jasné, jestli dýchá. Jistě, z pouhého pohledu na osobu to jasné prakticky ani být nemůže, což by měl vědět každý v rámci základů první pomoci. Z ženiných slov plyne, že se rozhodně nejednalo o žádnou třeba silně zapáchající osobu, a ani jinak nebezpečnou, proč by se k ní nemohla přiblížit, tak se o stavu přesvědčit mohla. Pokud jí to bylo proti srsti, mohla zavolat městskou policii. Strážníci by se jistě postarali, ostatně v jejich vozovém parku jsou hned dvě tzv. opilecké sanitky. Pokud by to situace vyžadovala, zcela jistě by záchranku sami zavolali. Po ženě nikdo nechce, aby dotyčného začala hned ošetřovat na úrovni zdravotnických záchranářů či diagnostikovala stav alá Dr. House apod., ale stačí udělat jen o trochu víc, než pouze zavolat záchrannou službu.

Pokud by hodnotil stav možného postiženého každý jen pohledem, byl by zbytečný TANR a všechny další věci moderní doby. Plyne z toho jediné, ano, volejte záchranku, ale snažte se zjistit naprosté maximum informací v rámci toho, co v daný moment jde a proč se dožadujete příjezdu vozidla ZZS. Že se necítíte na víc, než na pouhé oznámení, není optimální, ale nikdo vám za to hlavu neutrhne, může ale pak dojít k poněkud emočnějšímu chování záchranářů (ostatně jsou to také jen lidé z masa a kostí…), kteří přijedou na zcela zbytečný výjezd jen proto, že volající prostě není schopen podat po telefonu na tísňovou linku víc relevantních informací, než jen pouhé strohé oznámení, že někde někdo leží.

Původní čánek naleznete zde: https://www.novinky.cz/domaci/443510-zavolala-sanitku-muzi-na-ulici-zachranari-ji-vynadali.html