logo

Nové sanitky pro Rendez-Vous systém slavnostně převzala zlínská záchranka

Zlínský kraj - 18.7.2017

Dne 11. 7. 2017 převzala ZZS Zlínského kraje šest nových sanitních vozidel pro Rendez-Vous systém, tedy vozidla pro lékaře. Slavnostní události se zúčastnili členové Rady Zlínského kraje v čele s hejtmanem Jiřím Čunkem a další významní hosté.

„Investice v celkové pořizovací hodnotě 4,8 mil. Kč byla v rozsahu 3,8 mil. Kč uhrazena z prostředků Fondu zábrany škod a zbývající 1,0 mil. Kč uhradila ZZS ZK. Plně vybavené vozidlo Škoda Yeti s ambulantní zástavbou od FD Servis Praha, tj. včetně přístrojů a zařízení, má hodnotu téměř dva miliony korun. Vozidla budou zařazena do systému Rendez-Vous, čímž se dále zlepší podmínky nezbytné pro poskytování kvalitní přednemocniční neodkladné péče. Nová sanitní vozidla budou už od 1.8.2017 vysílána k pacientům z výjezdových základen ve Zlíně, Otrokovicích, Slavičíně, Uherském Hradišti, Uherském Brodě a Kroměříži“ řekl ředitel ZZS ZK JUDr. Josef Valenta.

Podle něho zdravotnická záchranná služba ročně ošetří zhruba 50tisíc pacientů, z toho asi jen 3 500 potřebuje při převozu dohled lékaře. „Pokud nemusí pacienta doprovázet do nemocnice lékař, získáváme asi jednu hodinu času navíc. Lékaři tak mohou jet k dalšímu zásahu. Tím se výrazně zvýší efektivita jednotlivých zásahů,“ doplnil Valenta.

„Zlínský kraj má jednu z nejlépe vybudovaných záchranek. To je fakt. Dobré zázemí záchranky je důležitou součástí pro poskytování kvalitní péče občanům v našich nemocnicích. Pokud budeme mít kvalitní pozemní záchrannou službu a k ní také leteckou záchranku, pak si můžeme dovolit některé výkony tady nedělat. Jedná se zejména o ty, které jsou pro nás ztrátové a pro fakultní nemocnice nikoliv. Pokud se nám podaří dobudovat záchranku i s leteckou záchrannou službou, tak můžeme přispět k tomu, aby naše nemocnice byly ziskové,“ řekl při slavnostním předání vozidel hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Foto a info: KÚ ZLK/ZZS ZLK