logo

Letní dny u vody… Záchranáři varují a připomínají, jak se správně chovat

ČRPardubický kraj - 20.7.2017

V současné době a nejbližších dnech, nám meteorologové slibují krásné počasí. Sluníčko láká ven na procházky, do lesa, za všemožnými sporty, ale také k vodě. Spolu s námi dospělými vyrážejí naše děti, které si často výlety za vodou užívají nejvíce. Nejohroženější kategorií jsou děti předškolního věku, ale ani děti školou povinné nejsou zcela výjimkou. Společným jmenovatelem většiny tragických událostí je bohužel nedostatečná ostražitost při hlídání dítěte rodičem, prarodičem či příbuznými.

Aby se příjemné chvíle s našimi nejbližšími neproměnily v tragédii s následky na celý život, připomíná Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje několik velmi důležitých a jednoduchých všeobecných rad, jak se chovat u vodních ploch či toků.

Vždy dbejte vysoké ostražitosti!
V každé chvíli by jste měli vědět, kde se nachází dítě, v opačném případě okamžitě uvědomte ostatní kolem vás a snažte se dítě co nejdříve nalézt, jde o vteřiny.

Vštěpujte dítěti respekt k vodnímu živlu!
Od útlého věku dítěti vysvětlujte rizika spojená s pobytem u vody, a jak se má u vody chovat, pořád dokola vysvětlujte. Vždy je lepší, když s ním půjdete k vodě i vy.

Naučte dítě, jak se má ve vodě a u vody správně chovat!
Dnes moderní a populární účast maminek s velmi malými dětmi má vedle mnoha dalších přínosů i velmi výrazný přesah do prevence tonutí nejohroženější skupiny dětí předškolního věku. Kurzy jsou pro děti již od 6 měsíců věku dítěte. Jsou popisovány případy kdy 1,5 roční dítě spadlo do bazénu, ale díky plaveckým kurzům, které absolvovalo se dokázalo přetočit na záda a splývat do té doby, než ho někdo vytáhl…

Zabezpečte vodní plochy!
Pokud máte na zahradě bazén či zahradní jezírko, které s vámi užívá i vaše dítě, měla by být tato plocha i náležitě zabezpečena. K dispozici jsou ohrádky a ploty kolem bazénů, plachty (POZOR, musí být bezchybně napnuté, aby unesly i vysoké zatížení!), různé typy zastřešení. Z elektronických systémů například bazénové alarmy, kamerové systémy.

Zvyšte šanci tonoucího na přežití!
Pokud se jedná o váš bazén či jezírko, o kterém teprve uvažujete, vybudujte mělčí místa, nebo popisy únikových cest z bazénu kontrastními barvami. V případě jezírek zvažte pláže či mělčiny. Jestliže je vaše vodní plocha již zbudována, položte na vodní plochu plovoucí pomůcky, kterých se může tonoucí zachytit.

V krizové chvíli nikdy nepanikařte!

Volejte tísňovou linku 155!
Naši vysoce vyškolení profesionální dispečeři Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, vás budou navádět co a jak máte udělat, nebojte se a zavolejte nás včas! Pokud disponujete aplikací záchranka na vašem mobilním přístroji, neváhejte ji použít, ušetříte tak cenné minuty upřesňování lokalizace vaší polohy a operátor se tak může plně věnovat vaší situaci. Pokud dojde k nejhoršímu, operátor linky 155 vás bude navádět ke správně prováděné resuscitaci, volejte 155 NE 112!

Pokud jste svědky tonutí.

– Vždy uvědomte okolí k pomoci.

– Pokuste se tonoucího vytáhnout.

– Pokud nereaguje a nedýchá, zahajte resuscitaci. (pokud si nejste jisti, volejte 155)

– Volejte 155, dispečeři vám pomůžou.

 

Tiskový mluvčí
Zdravotnické záchranné služby
Pardubického kraje