logo

Žena se vážně zranila při pádu do strže v Beskydech, k její záchraně vzlétl vrtulník LZS z Ostravy

Moravskoslezský kraj - 26.7.2017

Po nedávném úrazu turisty v údolí Bílé Opavy zasahovali ve středu záchranáři ZZS spolu s horskou službou u dalšího případu vážného zranění v horském terénu. Operátoři linky 155 přijali před tři čtvrtě na dvanáct telefonát z beskydských Malenovic. U Satinských vodopádů došlo k pádu ženy ze srázu. Na místo vyjela nejbližší posádka rychlé zdravotnické pomoci, a to z Frýdlantu nad Ostravicí, k místu byl vyslán také člen Horské služby Beskydy a následně i vrtulník LZS Ostrava.

Žena ve věku dvaašedesáti let, která byla v lokalitě na výletě, zakopla a následně spadla ze srázu, a to přibližně dvacet metrů hluboko. Utrpěla přitom vážné poranění hlavy a horní končetiny, které vyžadovalo urgentní lékařské ošetření. Místo úrazu, prakticky na dně strže, bylo pro pozemní prostředky ZZS nedostupné.

Záchranáři museli k postižené dojít pěšky a zajistili prvotní ošetření. Pomocí vyprošťovacího rámu pak pacientku přesunuli na blízkou rovnou plochu a pokračovali v poskytování odborné péče. Vrtulník LZS přilétl i s vybavením pro práci v podvěsu, pomocí něhož byli k ženě dopraveni letečtí záchranáři. Uložili ji do vakuové matrace a po dalším lékařském ošetření připravili k transportu do zdravotnického zařízení. Předána byla týmu urgentního příjmu FN Ostrava.

Zásah posádek ZZS MSK proběhl za vzorné spolupráce s Horskou službou Beskydy.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK