logo

Prezident AZZS ČR MUDr. Marek Slabý: Je třeba dořešit LZS po roku 2020, nadužívání ZZS a vyřešit problém s tísňovými čísly

ČRJihočeský kraj - 6.8.2017

Letecká záchranná služba působí v Česku od roku 1987, nyní vrtulníky startují z deseti základen. Ty v Praze, Plzni, Brně a Bechyni obsluhuje Armáda a Policie ČR.

Ostatní zajišťují soukromí provozovatelé, rakouská Helikopter Air Transport v Jihlavě a Ostravě, slovenská ATE létá z Olomouce a firma DSA funguje na základnách v Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem. Soukromé firmy mají smlouvy až do konce roku 2020. Od roku 2021 by měla vše podle plánu Ministerstva zdravotnictví převzít jediná státní organizace. O tom, jak vidí současnost i budoucnost nejen letecké záchranné služby jsme si povídali s prezidentem Asociace zdravotnických záchranných služeb (AZZS) a ředitelem ZZS Jihočeského kraje MUDr. Markem Slabým,MBA.

Podle názoru mnohých je ministerstvem připravený materiál neúplný a vybudovat od nuly leteckou firmu, která by byla schopna tuto náročnou činnost vykonávat, za tři roky nelze. Jak situaci vnímáte Vy?

Za Asociaci zdravotnických záchranných služeb máme vytvořenu skupinu, která se snaží ministerstvu zdravotnictví poskytovat odborné závěry a doporučení. Spolupracujeme s odborem zdravotních služeb ministerstva zdravotnictví, nicméně je otázkou, co z toho, co doporučíme bude akceptováno. Vše totiž může dopadnout jako u nedávného tendru na nové provozovatele vrtulníků, kde s našimi připomínkami sice všichni souhlasili, ale nakonec nebyly vůbec akceptovány a jak známo, vše dopadlo přesně tak, jak jsme predikovali. Dodaná technika byla v rozporu s podmínkami veřejné zakázky.

Celý rozhovor naleznete na tomto odkazu.