logo

Zásahy záchranářů na koupalištích, jednalo se o tonutí muže na Novojičínsku a kolaps dalšího na Frýdecko-Místecku

Moravskoslezský kraj - 6.8.2017

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v sobotu 5. srpna u dvou vážně ohrožených návštěvníků koupališť v Moravskoslezském kraji. Obě události se odehrály v průběhu sobotního odpoledne.

Nejprve převzali půl hodiny po poledni operátoři výzvu k zásahu v Kopřivnici na Novojičínsku. Ohlášeno bylo tonutí muže. Na místo vzlétl vrtulník LZS a vyjela kopřivnické posádka rychlé zdravotnické pomoci. Záchranáři byli u postiženého během pěti minut. Ten byl již v té chvíli vytažen z vody a pomoc mu poskytovali zdravotníci přítomní na koupališti. Pacient byl krátce v bezvědomí a bezdeší, správnou první pomocí se podařilo obnovit jeho spontánní dýchání. Muži byl podán kyslík, posádky ZZS zajistily žilní vstup a zahájily aplikaci léků. Pacient byl následně vrtulníkem transportován do ostravské Fakultní nemocnice a předán do péče týmu urgentního příjmu.
Koupaliště - Kopřivnice
Na stejné pracoviště byl v sobotu odpoledne přepraven také další návštěvník koupaliště, tentokrát z Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Dvaačtyřicetiletý muž náhle zkolaboval a zůstal v bezvědomí. Zasahující posádky ZZS musely zajistit jeho dýchací cesty intubací a připojit jej k přístrojem řízené ventilaci. Po poskytnuté přednemocniční neodkladné péči pacienta transportovaly do zdravotnického zařízení.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK