logo

Liberecká krajská záchranka bude hledat nového ředitele, dosavadní šéf MUDr. Hadač byl odvolán

Liberecký kraj - 9.8.2017

Rada Libereckého kraje na svém včerejším jednání (8. 8. 2017)jednomyslně rozhodla o odvolání Vladimíra Hadače z funkce ředitele Zdravotnické záchranné služby LK. Ve funkci skončí k 31. srpnu 2017. Důvodem je nedostatečné manažerské vedení včetně komunikace směrem k zaměstnancům.

V době od 2. května 2017 do 30. června 2017 prošla Zdravotnická záchranná služba LK auditem, který provedla auditorská společnost BENE FACTUM a.s. Úkolem auditu bylo zmapovat situaci organizace a prověřit její hospodaření za období let 2014, 2015, 2016. Audit se zaměřil nejen na mzdovou agendu, veřejné zakázky, platné smluvní vztahy, na nakládání s majetkem, ale i na ověření realizace úsporných opatření z předchozího auditu z roku 2013.

„V porovnání s výsledky auditu z roku 2013 jsou v oblasti hospodaření současné výstupy auditu uspokojivější, podařilo se naplnit doporučení a je konstatován pozitivní obrat. Pořád ale přetrvává problém v nedostatečné komunikaci pana ředitele se zaměstnanci a nesystémového plánování investičních akcí. Je připravena řada nových investic do autoparku a výjezdových základen a my potřebujeme, aby se na nich začalo konečně intenzivně pracovat a záchrannou službu řídil někdo se stoprocentním osobním nasazením,“ komentuje hejtman Martin Půta. „Co se týká mezd zaměstnanců záchranné služby, tak v současnosti jsou nastaveny nad celostátním průměrem,“ dodává hejtman.

MUDr._Hadac_medium


Novým ředitelem Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje se stal MUDr. Vladimír Hadač – 24. 2. 2014


„O vyhlášení výběrových řízeních na ředitele organizací v resortu zdravotnictví hovoříme od začátku letošního roku. V červnu rada kraje souhlasila s vyhlášením konkurzů na pozice ředitelů liberecké a českolipské nemocnice, nyní budeme hledat ředitele krajské záchranky. Lhůta pro podání přihlášky do výběrového řízení je stanovena do 13. října,“ uzavírá náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Odvolání a jmenování ředitele příspěvkové organizace je dle ustanovení § 59 zákona č. 129/2000Sb., o krajích (krajské zřízení) v působnosti rady Libereckého kraje.


Na odvolání doktora Hadače na svém facebookovém profilu zareagoval rovněž bývalý ředitel ZZS Libereckého kraje, letecký záchranář Stanislav Mackovík: Starostové na tahu – zdravotnictví v rozkladu.
mackovik
Kraj odvolal dalšího ředitele záchranky. Málo komunikoval s kolegy a doktory…Píše se dnes v médiích..

Já dodávám, že pravda je někde jinde.Čím více se současné vedení Libereckého kraje snaží zaujmout voliče, tím více se propadá celé zdravotnictví v našem kraji.

Jen díky práci lékařů, sester ,laborantů a dalších se ještě úplně nezhroutila zdravotní péče. Půta je hejtmanem pátý rok. Od září 2017 pověří někoho dalšího řízením Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Na konci října 2017 se možná dočkáme, že záchranka bude mít svého pátého (5) ředitele za posledních pět let! To si netroufla v minulosti ani všehoschopná ODS. Koncem letošního roku asi odejde ředitel Krajské nemocnice Liberec. Zdravotnická zařízení kraje (nemocnice) ošéfovává Půtův kamarád ing. Marek, který se posledních dvacet let věnoval především sklu a lustrům… Tedy další ,,odborná“ posila, která ve zdravotnictví opravdu schází.

Jak se dá pracovat v manažerské funkci, kde se životnost manažera pohybuje v rozmezí 12 až 15 měsíců??? No špatně. Když jsem před pár měsíci kritizoval řadu věcí nastavených teď odvolaným Dr. Hadačem, tak si současné vedení Libereckého kraje nechalo právě jím napsat eleborát – jak vše na záchrance funguje skvěle. Jak se ukazuje – nic není tak – jak vypadá. O záchrance rozhodují v posledních pěti letech stále diletanti a populisté. To je hazard. V současné době schází záchrance LK celkem 18 lékařů. S odchodem odvolaného ředitele to bude 19 lékařů. Od října není Liberecký kraj schopen zajistit lékaře na výjezdové základně v Jablonném v Podještědí. Kraj šetří – pak se voličům prezentuje jako řádný hospodář. Bohužel ale kvůli platům personál odchází – respektive nepřichází nový. Především lékaři. Do oblasti kolem Jablonného v Podještědí dojíždí posádka s lékařem z Doks, České Lípy nebo Liberce. Ten z Liberce pak mnohdy na Českolipsku pracuje 2 až 4 hodiny a do Liberce za něho dojíždí vozidla s lékařem z Jablonce nad Nisou nebo z Turnova. Prostě pořád někde někdo schází…
Kraj nechal odejít z Krajské nemocnice Liberec celkem 4 kardiology. Pokud máte infarkt, tak hodně záleží na skutečnosti, zda jej máte v pátek ráno nebo v sobotu večer. Vlivem odchodu kardiologů totiž vznikl problém – invazivní kardiologie v Liberci nejede 24 hodin každý den. ,,Díky“ úsporám Starostů pro Liberecký kraj a jejich neodbornosti se pacienti indikovaní k PCI musí transportovat do jiných nemocnic!!! Máte-li infarkt, tak od středy 15,3, hod. do pátku 07,00 hod. a pak od pátku 15,30 hod. do soboty 07,00 hod nelze v Liberci PCI provádět. Nejsou lékaři!!!

Pacienti se převezou například do: IKEMU (Institut klinické a experimentální medicíny v Praze, nebo do Fakultní nemocnice v Hradci Králové nebo do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem!! Jistě si každý spočítá, jak dlouho se pacient transportuje na ošetření třeba z Hrádku nad Nisou do Liberce a jak dlouho se stejný pacient veze z Hrádku nad Nisou do Prahy….
Ještě Vám stále nedochází, že Starostové sice slibem nezarmoutí – ale pacientům ani nepomohou…

Co to je PCI??
PCI, nebo chcete-li angioplastika, je rychlé zprůchodnění řečiště koronární tepny prostřednictvím katetrů. Při perkutánní koronární intervenci dochází k opětovnému rozšíření koronárních cév, nebo k odstranění jejich úplných uzávěrů. Ve většině případů po samotném roztažení cévy pomocí balónkového katétru dochází navíc k implantaci stentu, který zabrání opětovnému zúžení.