logo

Záchranáři ASČR na hudebním festivalu Mácháč 2017 v rámci zdravotnické asistence oštřili 70 lidí, z toho 20 muselo být převezeno do nemocnice

Liberecký kraj - 28.8.2017

Ve dnech 18.8. 2017 od 18 hodin do ranních hodin 20.8. 2017, Záchranná služba ASČR realizovala zdravotnické zajištění hudebního festivalu Mácháč 2017, který se každoročně koná na pláži u Máchova jezera v Doksech v Libereckém kraji a navštěvuje jej několik tisíc, převážně mladých lidí.

Záchranná služba ASČR po celou dobu konání této akce měla na místě jednu posádku RZP, dvě sanitní vozidla DNR, technologické vozidlo MPO a zdravotnický stan, který byl vybaven potřebným zdravotnickým i technickým vybavením, včetně lehátek. Zdravotnická část asistence byla prováděna odpovídajícím počtem erudovaných nelékařských pracovníků a praktikantů z řad studentů zdravotnických oborů.

O náročnosti této zdravotnické asistence vypovídá i počet 70 ošetřených pacientů, přičemž 20 jich muselo být transportováno do zdravotnichých zařízeních v České Lípě a v Mladé Boleslavi. Jednalo se o různé stavy intoxikací následkem požití alkoholu a psychotropních látek, dále úrazy hlavy a končetin.

Nejzávažnější událost se stala v neděli, 20.8., těsně před koncem festivalu, kdy nám byl kolem 5.30 hodiny nahlášen úraz po pádu s poraněním kotníku u mladé ženy v kempu. Při příjezdu na místo bylo zjištěno, že tato žena, návštěvnice hudebního festivalu, spadla ze skály za prostorem kempu z výšky cca 5-ti metrů. Následkem pádu z výše si způsobila těžké zranění, ale byla při vědomí a komunikovala. U ženy, rok narození 1991, bylo nutné před transportem z terénu provést fixaci krční páteře límcem, poté byla pomocí Scoop rámu uložena do celotělové vakuové matrace, přikryta dekou a izotermickou fólií a transportována k sanitě RZP. U ženy byl zajištěn periferní žilní přístup s podáním infuzních roztoků a za trvalé monitorace srdečního rytmu a kontrole fyziologických funkcí byla předána do další péče přivolaným posádkám RV a RZP ZZS Libereckého kraje a následně transportována na traumacentrum do nemocnice v Liberci.

Zaznamenal + ilustrační foto: PhDr. Radek Benda, inspektor provozu ZS ASČR a vedoucí zdravotnické složky zdravotnické asistence Mácháč 2017