logo

Během prázdnin museli zasahovat záchranáři v Plzeňském kraji již u 280 případů alergické reakce po bodnutí hmyzem

Plzeňský kraj - 31.8.2017

Alergické reakce na bodnutí hmyzem patří k častým diagnózám, které zaměstnávají zdravotnické záchranáře během léta. Letos se vosy a sršni přemnožili. Neobtěžují nás pouze v přírodě, ale také uprostřed měst, kde například vyhání lidi ze zahradních restaurací.

Krajští zdravotničtí záchranáři jen za dva prázdninové měsíce vyjížděli k alergickým reakcím dvěstěosmdesátkrát, což v průměru znamená čtyři až pět případů denně! Sedmnáct výjezdů přitom zhodnotili operátoři zdravotnického operačního střediska nejvyšší prioritou, což znamená, že pacienti byli přímo ohrožení na životě. K osmi nejvážnějším případům v odlehlejších oblastech dokonce vystartoval vrtulník letecké záchranné služby z letiště v Líních u Plzně.

„Letos opravdu zaznamenáváme velký počet alergických reakcí, což značí, že hmyz je mimořádně agresivní,“ říká Vítězslav Sladký ze zdravotnického operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. A co by měl pacient napadený vosami, včelami nebo sršni dělat?  „Pokud člověk není alergický, nemělo by pro něho znamenat bodnutí běžným hmyzem do trupu nebo končetin žádné nebezpečí. Místo vpichu žihadla většinou jen pálí, svědí a lokální otok má průměr maximálně 15 centimetrů. V těchto případech není třeba volat záchrannou službu a stačí ránu ledovat, případně tišit zklidňující mastí,“ dodává Vítězslav Sladký. Jiná situace ovšem nastává, pokud byl pacient zasažen žihadlem v ústní dutině nebo v krku. Zde je chlazení ledem nebo zmrzlinou nutností a postižený by měl dostat antihistaminika, tedy léky na alergie.

U těžkých alergiků dokonce hrozí po bodnutí vosou, včelou či sršněm anafylaktický šok, který se rozvine během několika minut až hodin po zasažení. Prvotní kožní reakci doprovází dušnost, tachykardie, pokles krevního tlaku a v krajním případě bezvědomí a zástavu dechu. Je třeba co nejdříve podat antihistaminika a volat zdravotnickou záchrannou službu. Někteří pacienti s už diagnostikovanou alergií u sebe mají i injekční pera s adrenalinem.

Zatímco alergiky hmyzí bodnutí může přímo ohrozit na životě, včelaři naopak získávají postupně na jed vysokou toleranci a neohrozí je mnohdy ani desítky žihadel. Každopádně letošní suché léto a postupné dozrávání ovoce ještě pacienty i záchranáře náležitě potrápí.

ZZS Plzeňského kraje