logo

Vláda ČR rozhodla o řešení zabezpečení letecké záchranné služby po roce 2020, bude jí provozovat státní podnik

ČR - 5.9.2017

Vláda ČR dne 4. 9. 2017 na výjezdním jednání v jihomoravské Lednici rozhodla o řešení zabezpečení letecké záchranné služby po roce 2020. Členové kabinetu schválili návrh, který předpokládá od roku 2021 zabezpečení této služby státem. Fungovat má celkem deset základen letecké záchranné služby (LZS).

Základna Plzeň má být přímo zajištěna rezortem obrany, základna Praha rezortem vnitra. Provoz na dalších osmi základnách v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Liberci, Olomouci, Ostravě a v Ústí nad Labem bude zajišťovat k tomuto účelu nově zřízený státní podnik.

„Považuji to za důležité strategické rozhodnutí. Letecká záchranná služba, jako státem garantovaná služba, získá jistotu dlouhodobého fungování bez nutnosti opakovaného zadávání veřejných zakázek. To umožní její efektivnější fungování. V neposlední řadě bude mít stát možnost investovat peníze do modernizace techniky i výcviku personálu. Stát bude také moci flexibilně provádět změny v rozsahu služby a přímo ovlivňovat kvalitativní parametry služby,“ uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Vláda uložila ministru zdravotnictví v termínu do 31. prosince 2017 předložit plán potřebných kroků k zajištění provozu základen v Praze a v Plzni a ke zřízení nového státního podniku, jež bude od roku 2021 provozovat LZS ve zbývajících osmi základnách v ČR.Podobný model, který včera vláda schválila, mají například v Polsku nebo Maďarsku. Ve Slovinsku, Řecku a Chorvatsku zajišťuje leteckou záchrannou službu policie nebo armáda.

Návrh bude třeba projednat s Evropskou komisí, podle antimonopolního úřadu může být řešení považováno za nedovolenou veřejnou podporu. Podle stanoviska Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) navrhované řešení nese riziko nedovolné veřejné podpory jednoho podniku, byť státního, protože činnost v současné době zajišťují soukromé subjekty.