logo

Jihomoravská záchranka bude mít v Brně nové výcvikové centrum za 100 milionů, pokud kraj získá na stavbu dotaci

Jihomoravský kraj - 6.9.2017

Jihomoravský kraj chce za 100 milionů korun postavit záchranářům vzdělávací a výcvikové středisko v Brně. Nejprve ale bude žádat o dotaci, která by mohla pokrýt většinu nákladů na stavbu. Pokud bude žádost kladně vyřízena, nové výcvikové středisko vyroste do dvou let, plán je podzim 2019.

Výcvikové středisko vznikne jako dostavba výjezdové základny ZZS JMK v městské části Brno-Bohunice. V objektu bude zázemí pro efektivní výuku dospělých, praktickou výuku modelových situací s využitím pokročilých simulátorů. Bude možný výcvik personálu pro mimořádné situace, krizové stavy, například pro vysoce nebezpečné nemoci nebo speciální letecké činnosti.

Podání žádosti o podporu projektu bylo radními schváleno. Dotace z Evropské unie by mohla pokrýt 85 procent a ze státního rozpočtu pět procent. Cílem vybudování nového výcvikového střediska je zlepšit připravenost záchranné služby k poskytování kvalitní a efektivní přednemocniční neodkladné péče, a zvýšit rovněž úroveň pracovních podmínek pro lektory a umožnění výuky v oblasti urgentní medicíny i krizové připravenosti na jednom uceleném pracovišti.