logo

Prázdniny v číslech středočeské záchranky s konečným výsledkem téměř 24 tisíc provedených výjezdů k pacientům

Středočeský kraj - 7.9.2017

Zatímco si žáci i dospělí o prázdninách odpočinuli od školy a povinností a užívali si letních radovánek, záchranáři se opět nenudili, neboť v prázdninovém čase zaznamenali 23 843 výjezdů, z čehož bylo 2 943 výjezdů k úrazům.

128krát byl dispečery operačního střediska středočeské záchranné služby poskytován volajícím tzv. TANR (telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace). Volající se tak řídili pokyny operátora, který je na dálku vedl v nepřímé masáži srdce při zástavě dechu a oběhu pacienta až do příjezdu posádek. Chtěli bychom všem poděkovat a ocenit každou spolupráci volajících, kteří tak pomohli potřebným před příjezdem záchranářů.

Kvůli vzrůstající letní aktivitě a agresivitě hmyzu bylo 332 výjezdů k pacientům s alergickou reakcí na hmyzí bodnutí, kdy nejvíce takových zásahů (56) bylo na Praze-západ a Benešově, nejméně (10) na Kladensku a Rakovnicku.

S alkoholem a drogami experimentovaly i děti. V této souvislosti vyjížděli středočeští záchranáři k 370 případům (z toho 45 výjezdů k nezletilým), které byly operačnímu středisku hlášeny jako primární intoxikace.

Záchranáři také vyjížděli k dopravním nehodám, přičemž v létě přibývá těch hromadných, kdy jsou na místě více než dva zranění, a tak byla poskytnuta přednemocniční péče 1 217 účastníkům různě vážných dopravních nehod.

O prázdninách také stoupl počet zásahů u psychiatrických diagnóz, sebevražd (63) a ve 199 případech se jednalo o výzvu k výjezdu k agresivní psychóze.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK