logo

Návštěva žáků u záchranářů v Bruntále a blížící se prezentace ZZS na Dnech NATO 2017

Moravskoslezský kraj - 12.9.2017

Koncem uplynulého týdne navštívila záchranáře ZZS MSK na jejich výjezdové základně v Bruntále skupina žáků deváté třídy tamní základní školy. Dvěma desítkám návštěvníků se záchranáři pozorně věnovali: žáci se nejprve seznámili se zásahovou technikou ZZS, přístrojovým vybavením v sanitních speciálech a jejich účelem, stejně jako s dalšími pomůckami, které posádky záchranné služby při své práci a záchraně životů pacientů používají.

Mladí návštěvníci následně shlédli ukázku resuscitace, prováděnou profesionály i s vysvětlením jednotlivých kroků při ní. Po vstupní instruktáži dostali pak sami příležitost vyzkoušet si resuscitaci, které využili, aktivně se přitom zapojila i jejich paní učitelka.

IMG_20170907_083853_resized_20170907_124608880 foto-BR3

Kontakt s veřejností, stejně jako edukační činnost ve směru záchrany života, jsou pro pracovníky ZZS důležitou součástí jejich profese. Proto se dle svých možností opakovaně věnují zájemcům, jež mají zájem více poznat jak práci záchranářů, tak získat i nové vědomosti a dovednosti v oblasti první pomoci při život ohrožujících stavech.

Příští a veřejně dostupná prezentace ZZS proběhne již o tomto víkendu (16. a 17. září) a mošnovském letišti, a to v rámci Dnů NATO 2017. Záchranáři předvedou v rámci statických ukázek na letištní ploše své vybavení, včetně týmu pro speciální činnosti, kontejner s vybavením pro zásah u mimořádných událostí hromadného charakteru, stejně jako komentované ukázky záchrany pacientů. Pro děti bude připravena soutěž a po úspěšném zvládnutí úkolů se malí návštěvníci dočkají i hezké odměny.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK