logo

Nové krajské operační středisko slouží královéhradeckým záchranářům dva roky

Královehradecký kraj - 15.9.2017

Operační středisko, nebo – chcete-li – dispečink, lze bez nadsázky označit jako „ mozek“ každé krajské zdravotnické záchranné služby. Záchranáři Královéhradeckého kraje byli první, kdo v roce 2004 s myšlenkou sloučení operačního řízení záchranek v kraji přišli.

Tento model přinesl do systému poskytování přednemocniční péče celou řadou pozitivních novinek a stal se vzorem pro celou Českou republiku. Po deseti letech fungování se ale ukázalo, že prostorová a provozní kapacita, ani technologie operačního řízení v kraji již nedostačují a naplno se projevila nutnost výstavby nového centra. To bylo nakonec zprovozněno na podzim 2015. Krajské zdravotnické operační středisko, umístěné v hradeckých Kuklenách, tak v těchto dnech slaví svoje druhé narozeniny.

Pro operátory linky 155 znamenal přesun na nové, modernější pracoviště nejen lepší zázemí a pracovní prostředí, ale zároveň zcela nové technologie a dispečerský software, se kterým se v relativně krátkém čase museli naučit pracovat.
os hkk
Co tedy nové operační řízení pro krajské záchranáře přineslo? Vedle zmiňované modernizace pracoviště a zázemí pro operátory zejména kvalitní on-line datovou komunikaci mezi dispečinkem a posádkami v terénu včetně vrtulníku letecké záchranné služby. Nasazením špičkové výpočetní techniky vznikl prostor pro zařazení nových modulů, zejména pro práci s first respondery, nasazování automatizovaných externích defibrilátorů nebo implementace mobilní aplikace Záchranka. Všechny tyto nové prvky umožňují maximální efektivitu při nasazování adekvátních sila a prostředků ZZS KHK a prokazatelně přispívají k lepšímu přežití pacientů. To platí zejména u nemocných v těch nejvyšších stupních naléhavosti, jako jsou náhlé zástavy krevního oběhu. Jednodušší a tím pádem efektivnější je v případě nutnosti nasazení posádek z jiných výjezdových základen, včetně těch z jiného kraje. Toto se týká také kolegů z ostatních složek IZS, tedy zejména hasičů a policistů.

Za dva roky provozu operátoři zrealizovali více, než 151 000 hovorů na tísňové lince . Na jejich základě vzniklo přes 84 000 událostí, které musely řešit výjezdové skupiny v rámci celého královéhradeckého kraje. V  průběhu tísňových hovorů zahájili operátoři více, než tisíc telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací. Při nich radili volajícím s prováděním neodkladné resuscitace až do příjezdu nejbližší posádky ZZS. Význam takovéto pomoci je pro přežití nemocného rozhodující.

Související články:

 

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK