logo

Záchranáři ZZS MSK se prezentovali na Dnech NATO 2017

Moravskoslezský kraj - 18.9.2017

Týmy Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje se během tohoto víkendu účastnily, stejně jako v předchozích letech, akce Dny NATO, které proběhly v areálu letiště Mošnov u Ostravy. Záchranáři se účastnili statických ukázek, zajišťovali a koordinovali zdravotnickou péči v místě konání, své zástupce měli rovněž ve štábu akce.

V rámci statických ukázek představili záchranáři svou práci a vybavení. K prohlédnutí byla dvě plně vybavená zásahová vozidla, včetně speciálního vozidla týmu pro vysoce nakažlivé nemoci, vybaveného bio boxem pro ošetřování a transport pacientů s vysoce infekční chorobou i další zařízení tohoto speciálního týmu.

Návštěvníci mohli shlédnout také komentované ukázky první pomoci, které záchranáři předváděli. Dospělí i děti mohli trénovat resuscitaci pacienta na modelech, a to za odborného dohledu profesionálních zdravotníků. Během obou dní konání akce se záchranáři věnovali množství zájemců, a to i přes panující nepřízeň počasí. Stanoviště záchranné služby se po oba dny těšilo velkému zájmu návštěvníků.

Dětem týmy ZZS ve spolupráci s partnerským nadačním fondem Kryštůfek zajistily zábavně-edukační program. Malí návštěvníci obdrželi speciální kartičku, se kterou museli obejít pět stanovišť. Na nich plnili úkoly – znalost čísel tísňového volání, základy komunikace s operátorem záchranné služby, poskytnutí první pomoci, malování postavičky Kryštůfka a také znalost správné hygieny rukou. Za úspěšné splnění všech zadaných úkolů pak byli odměněni drobnými dárky. Soutěže se během víkendu zúčastnily stovky děti.

Poskytnutí laické první pomoci v situaci náhle vzniklého a život ohrožujícího zdravotního problému je pro přežití pacienta mnohdy klíčové. Pracovníci záchranné služby proto příležitosti Dnů NATO opět využili také k výukovým a preventivním účelům, zaměřeným směrem k laické veřejnosti.

Přítomnost ZZS měla také účel aktivního poskytování kvalifikované pomoci v místě akce. Pro případ zdravotních obtíží návštěvníků byla k dispozici plně vybavená sanitní vozidla a samozřejmě i jejich posádky. Další sanitky se účastnily coby ukázkové v rámci statické části programu, ale byly po celou dobu k dispozici také pro případ potřeby zásahu. Role ZZS však byla i koordinační. V průběhu soboty a neděle bylo v areálu ošetřeno necelých sedm desítek osob, z toho patnáct ošetřovali záchranáři ZZS MSK. Jednoho pacienta jsme přitom museli následně transportovat do nemocnice. Jednalo se o dechové obtíže, stavy hypoglykémie, kolapsy, dehydratace, drobnější poranění… Další drobnější ošetření při nezávažných obtížích záchranáři lidem poskytli, aniž by je evidovali. Nezaznamenali jsme případ, kdy by v místě konání došlo ke zdravotnímu postižení, jež by ohrožovalo lidský život.

 

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK