logo

Záchranáři v akci. Ve Stodu i ve Kdyni edukovali veřejnost

Plzeňský kraj - 22.9.2017

Edukace v první pomoci a ukázky techniky patří k oblíbeným akcím, kterých se zdravotničtí záchranáři zejména v letním období hojně zúčastňují. V nedávných dnech to byly například Den přátel Stodské nemocnice či Odpoledne plné her ve Kdyni.

Novou tradici od letošního roku zavádí ve Stodské nemocnici. V dolní části zahrady místního nemocničního areálu se v úterý 5. září 2017 uskutečnil tzv. „Rodinný den“. Ten byl v souvislosti se zahájením školního roku zaměřen i na dětské účastníky.

„Chtěli bychom vytvořit tradici příležitostného neformálního setkávání zaměstnanců, partnerů a přátel naší nemocnice,“ sdělil předseda představenstva Stodské nemocnice MUDr. Alan Sutnar, Ph.D. Zaměstnanci připravili soutěžní program pro děti, food styling, závody RC modelů, minigolf, fotobox, malování na obličej, tetování, skákací hrad, ukázka lukostřelby i komentované prohlídky nemocnice. Malým i velkým návštěvníkům byl představen také „nemocniční“ canisterapeutický pes Marlye. Celou akci pak vyšperkovala ukázka činnosti IZS za účasti naší výjezdové skupiny. Veřejnosti se představilo i jedno z vozidel zdravotnických záchranářů pro HPO.

Hned 9. září 2017 pak proběhlo ve Kdyni Odpoledne plné her, které pořádala místní Pionýrská skupina Safír. Rovněž v rámci této akce ZZSPk předvedla statickou ukázku sanitního vozidla společně s ostatními složkami IZS. Výjezdová skupina vysvětlila dětem i dospělým základy první pomoci i s nácvikem resuscitace na modelu. Dále byli účastníci seznámeni s vybavením sanitniho vozu RZP a pravidly volání na tísňovou linku 155. Akce se zúčastnilo asi 200 dětí převážně předškolního a školního věku v doprovodu rodičů. Všichni si se zájmem prohlíželi sanitní vůz a vyzkoušeli si i resuscitaci. O práci zdravotnických záchranářů byl mezi dětmi i dospělými velký zájem. Na závěr akce záchranáři také ošetřili malou holčičku, která si poranila koleno. Pořadatelé poděkovali za naši účast a vyjádřili spokojenost s naší spoluprací.

Text: Petra Plzenská, Vítězslav Sladký
Foto: J. Beránek, P. Plzenska a P.Kupečková