logo

První šachovnice v Německu, nové sanitky s tímto polepem dodal pro záchranku města Cáchy Fahrtec Systeme

Svět - 28.9.2017

Ve druhé polovině září tohoto roku byly dodány pro záchrannou službu německého lázeňského města Aachen/Cáchy celkem tři nové sanitní vozy RZP. Jejich výrobcem je renomovaná firma Fahrtec Systeme, která o tomto informovala na svém facebookovém profilu.

Na nových vozidlech pro záchranku historického a lázeňského města, nacházejícího se v nejzápadnější části Německa, ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, postavených na skvělém podvozku Mercedes-Benz Sprinter se skříňovou ambulantní nástavbou (krabicí) by nebylo nic zvláštního, pokud by neměly pro tuto zemi poněkud neobvyklé barevné provedení. To tvoří totiž u nás dobře známá, spoustou lidí zatracovaná, spoustou lidí naopak kvitovaná tzv. battenburská šachovnice. Jedná se v tomto případě dokonce o její první použití na vozidlech RZP v Německu vůbec.
21688349_1648957711842351_6462399527532522619_o
Stejně tak, jako je tomu v ČR, se na toto barevné provedení snesla poměrně velká vlna nevole a nutno říct, že skutečně převáží negativní reakce nad pozitivními. Německo a prakticky každá záchranka tam si tvoří design svých sanitek sama, ostatně stejně tak tomu bylo i v tomto případě, kdy si představitelé cášské ZZS odhlasovali právě toto provedení se šachovnicí. Což je rozdíl oproti naší republice, kde je šachovnice nařízená direktivně vyhláškou.

Z našeho pohledu proti tomuto designu nemůžeme nic namítat, každý má to, co chce. Snad jen zvolený tmavý odstín žluté barvy na šachovnici by mohl být jiný. Ten je totiž stejný a nevýrazný, jako mají nové vozy ZZS HMP (nyní již i některé staré, nově nalakované a polepené).

Aby bylo informacím učiněno za dost, nutno uvést, že v Cáchách u záchranné služby jezdí od loňska s battenburskou šachovnicí také vozy Mercedes-Benz řady V, určené pro provoz Rendez-vous systému. Jejich výrobcem je firma System Strobel a podívat se na ně můžete zde, na stránkách našeho partnerského webu BOS-Fahrzeuge.

Foto a info: Fahrtec Systeme