logo

Oxid uhelnatý není dobré podceňovat

Jihomoravský kraj - 29.9.2017

V Blučině na Brněnsku se ve středu odpoledne přiotrávilo pět lidí oxidem uhelnatým. Hasiči museli dům odvětrat. Dva obyvatele vynesli. Je to v posledních dnech již druhý takový případ.

Jednotka ze stanice Židlochovice dnes od 17.30 hodin zasahovala v rodinném domě v Blučině. Na místo si hasiče vyžádala posádka záchranné služby, která detekovala zvýšené množství oxidu uhelnatého. Hasiči již u vstupu do domu naměřili nebezpečné koncentrace tohoto plynu. Uvnitř byla situace ještě horší, a proto bylo nutné použít dýchací přístroje.

Hasiči pomohli záchranné službě při ošetřování nadýchaných osob. Poskytli kyslík a jednoho muže a jednu ženu museli z objektu vynést. Současně dům odvětrávali, zastavili plyn a měřili koncentrace. Únik oxidu uhelnatého byl z kotle umístěného ve sklepě domu.

Celkem se nebezpečného plynu nadýchali dva muži, dvě ženy a jedno dítě. O všechny se postaraly posádky záchranné služby a po nezbytném ošetření je transportovaly do nemocnic.

V poslední době je to druhý případ otravy oxidem uhelnatým. Před pár dny zasahovali hasiči v Brně u podobné události, kdy však jedna osoba na místě zemřela.

Upozorňujeme proto, že je nutné, aby plynové kotle pravidelně kontrolovala způsobilá osoba. Stejně tak kouřovod a komínové těleso. V místnostech s plynovým kotlem je nezbytné větrat. Doporučujeme také instalovat detektory oxidu uhelnatého. Tento plyn je velmi nebezpečný, protože na sebe neupozorní ani zápachem ani barvou. Příznaky otravy navíc lidé mohou zaměnit s „obyčejnou“ nevolností.

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JmK