logo

Hasičsko-záchranářské cvičení Přestavlky u Čerčan 2017

Středočeský kraj - 4.10.2017

Středočeská záchranka se opět zúčastnila hasičsko-záchranářského cvičení Přestavlky. Odpoledne společně simulovali zásah u hromadného postižení osob v přítomnosti paní hejtmanky a představitelů města a složek IZS. Poté bylo proškoleno 16 sborů SDH ve zdravotnických činnostech.

Novinkou bylo letos současně probíhající cvičení zdravotnického operačního střediska, které zde mělo svůj mobilní dispečink a večer a v noci vysílalo posádky na plnění velkých i malých úkolů. Kromě benešovských posádek zde zasahovalo 8 dalších z jiných okresů kraje a jedna z Jihočeského kraje. Pro všechny to bylo náročné, ale odjíždělo se s novými poznatky, zkušenostmi i kamarády.
a6


Cvičení začalo slavnostním nástupem všech zúčastněných. Pak hned následoval ukázkový zásah, během kterého jednotky řešily dopravní nehodu autobusu s větším počtem zraněných osob.Po ukončení zásahu se členové jednotek odebrali na odbornou přípravu, při které byla probrána různá témata, vztahující se k večerní soutěži. Šlo o nácvik vyprošťování osob z vozidel pomocí imobilizačních prostředků, poskytování první pomoci a třídění metodou START. Tuto část vedli zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Dalším tématem byla problematika radioprovozu, kterou školili příslušníci z KOPIS HZS Středočeského kraje.

Po večeři se družstva vydala na trať soutěže, která slouží k ověření nabytých vědomostí v praxi. Soutěž se skládala ze dvou součinnostních disciplín, určených vždy pro čtyři družstva. První byla dopravní nehoda autobusu a druhou velký zásah u rozsáhlého požáru budovy. Na obou stanovištích museli hasiči spolupracovat se ZZS a PČR. Namaskovaní figuranti navodili atmosféru skutečné události, čímž prověřili i psychickou odolnost zasahujících.

Další etapou bylo plnění „malých disciplín“, kterých bylo osm – a to z důvodu, aby byla pokryta činnost všech šestnácti zúčastněných sborů. Celá soutěž byla řízena operačními středisky HZS, ZZS a PČR, která si své mobilní odnože dislokovala do prostoru u velké dopravní nehody. Role rozhodčích se ujmuli příslušníci HZS Středočeského kraje a HZS hl. města Prahy, Policie ČR a zaměstnanci ZZS Středočeského kraje.

Nejlépe se s úkoly popasovali pražští dobrovolní hasiči z Chodova. Pro většinu zúčastněných týmů ale nebylo důležité umístění, podstatnější bylo získání nových zkušeností a znalostí. Velký dík patří organizátorům z SDH Přestavlky, kteří organizací a přípravou soutěže strávili mnoho času a na soutěži to bylo znát, uvedl mjr. Mgr. Jiří Černovský, velitel stanice HZS Benešov.


 

FOTO: Jan Metlička, SDH Benešov