logo

Hasiči z jedenácti krajů soutěžili v poskytování předlékařské první pomoci

Liberecký kraj - 9.10.2017

Dne 4. 40. 2017 v 9:00 hodin dopoledne zazněl pomyslný výstřel ze startovní pistole, který zahájil II. ročník soutěže profesionálních hasičů v poskytování první pomoci. Soutěžní družstva obdržela první instrukce a rozjela se do terénu.

Cílem tohoto zajímavého projektu bylo připomenout hasičům, jak důležité je umět včas a kvalitně poskytnout první pomoc. Dále jak zajímavou formou porovnat úroveň předlékařské první pomoci mezi jednotlivými kraji a odborně se připravit na výkon služby. „Je nutné si uvědomit, že život máme každý jen jeden. A je škoda, pokud končí jen proto, že na místě neštěstí nebyla poskytnuta první pomoc včas, kvalitně nebo nebyla poskytnuta vůbec,“ uvedl plk. Ing. Luděk Prudil, ředitel HZS LK.

Letošní ročník proběhl 4. října 2017 od 9:00 do 23:00 hodin. Určen byl pro čtyřčlenná družstva profesionálních hasičů, kteří se sjeli z celé republiky. Na různých místech Libereckého kraje bylo pro soutěžní týmy připraveno jedenáct stanovišť se zajímavými a reálnými modelovými situacemi. Na každé stanoviště měl zásahový tým maximálně 30 minut. Za tu dobu museli soutěžící situaci správně vyhodnotit a poskytnout náležitě první pomoc postiženým. Zbylý čas byl určen k přesunu na další stanoviště. Velitel družstva vždy obdržel příkaz k výjezdu, ve kterém byla popsána událost způsobem, jaký je znám všem výjezdovým hasičům.

Žádný z týmů nebyl předem informován, jakým nástrahám bude muset v terénu čelit a na jaká místa v kraji je instrukce zavedou. A tak se hasiči v rámci plnění úkolů podívali například na vrchol Ještědu nebo do věže Státního hradu Grabštejn. Resuscitovali, vyprošťovali z trosek budovy, ošetřovali raněné při hromadném neštěstí na vlakovém nádraží nebo zachraňovali malé dítě po pádu ze skály. Ve všech případech šlo naštěstí jen o figuranty z řad jejich kolegů, kterých bylo na tři desítky.

Cenné kovy si letos z Libereckého kraje odváží tato soutěžní družstva:

1. místo Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje (243 bodů)

2. místo Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje (229 bodů)

3. místo Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (227 bodů)

por. Bc. Pavlína Bílková DiS.