logo

Posádky záchranářů zasahovaly během 24 hodin u čtyř pádů z výšek v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj - 11.10.2017

Záchranáři ZZS MSK zasahovali v průběhu čtyřiadvaceti hodin (od pondělí 9. října odpoledne do úterý 10. října odpoledne) u čtyř vážných případů, při nichž došlo k pádu člověka z výšky. U dvou z nich pracovala i posádka letecké záchranné služby.

K první události došlo v pondělí 9.10. po patnácté hodině. Z několikametrové výšky spadla starší žena ve Vělopolí na Frýdecko-Místecku. S poraněním hlavy a páteře byla nejprve ošetřena a poté letecky přepravena do ostravské Fakultní nemocnice.

V úterý 10. října se odehrály další tři události:

V půl šesté ráno propadl schodištěm na stavbě osmatřicetiletý muž v Kravařích na Opavsku. Byl ošetřen pozemnímu posádkami ZZS, a to se zraněními dolní končetiny a zad. Záchranáři zafixovali končetinu, uložili postiženého do vakuové matrace a pacienta posléze transportovali na chirurgii Slezské nemocnice v Opavě.

Odpoledne obdrželi operátoři ZZS informaci o pádu jednačtyřicetiletého muže ze třetího patra domu v Havířově. Utrpěl mnohočetná poranění, která se ukázala být smrtelná. Resuscitační pokusy týmů záchranné služby a jejich snaha o záchranu života byly marné, pacient na místě zemřel.

Před patnáctou hodinou vyjížděla posádka rychlé lékařské pomoci k pádu šestašedesátiletého muže ze střechy domu v Ostravě, z výšky okolo pěti metrů. Záchranáři jej v rámci přednemocniční neodkladné péče museli ošetřit s těžkým poraněním hrudníku. Poté pacienta předal lékařům traumatologického centra ostravské Fakultní nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK