logo

V Ostravě proběhly XXIV. Dostálovy dny

Moravskoslezský kraj - 13.10.2017

V úterý 10. října započal čtyřiadvacátý ročník odborného kongresu Dostálovy dny. Tato vzdělávací akce je zaměřena na problematiku urgentní medicíny, probíhá již řadu let v Ostravě a také letos ji hostí Clarion Congress Hotel.

Celostátní konferenci pořádá Česká lékařská společností J.E.Purkyně, Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof, a to ve spolupráci s Moravskoslezskou záchrannou službou. Účastníky jsou především lékaři záchranných služeb a urgentních příjmů nemocnic, stejně jako zdravotničtí záchranáři. Konference se účastní také medici, studenti lékařských fakult.

Dostálovy dny znamenají pro odborníky z oblasti přednemocniční neodkladné péče možnost dozvědět se novinky v oboru, přinášejí však i vzájemnou výměnu zkušeností a nezbytnou odbornou diskusi. Kongres i v tomto roce nabízí řadu velmi důležitých témat. Mezi ně patří například blok o traumatologii a hromadných neštěstích, kardiopulmonální resuscitaci, či odborném vzdělávání. Dalším tématem jsou v poslední době hojně diskutované domácí porody, ale také kupříkladu psychiatrická problematika nebo přednemocniční akutní péče o seniory. Moderní medicína s sebou přináší i řadu etických dilemat a proto zazní i příspěvky s touto tématikou a řada dalších.
3(1)
Mimo hlavní přednáškový sál jsou připraveny workshopy na téma porodů mimo zdravotnické zařízení. V rámci kongresu ale probíhají také pracovní jednání Odborné společnosti urgentní medicíny, sekce medicíny katastrof, či pracovní sekce pro leteckou záchrannou službu. Prezentují se i dodavatelé zdravotnického vybavení. Na snímku je sanitka od společnosti BAUS AT pro švýcarského zákazníka.
22382250_693982707465796_3787244910416105925_o
Dostálovy dny jsou již tradičně místem slavnostního předání Ceny Asociace ZZS za rok 2017, která je udělována pracovníkům z jednotlivých krajů, viz tento samostatný článek.

Program kongresu vyvrcholil ve čtvrtečních (12. října) odpoledních hodinách.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK