logo

Záchranáři zasahovali v sobotu na Novojičínsku a Opavsku u dvou nehod dětských cyklistů

Moravskoslezský kraj - 22.10.2017

Posádky ZZS MSK zasahovaly v sobotu 21. října krátce po sobě u dvou vážných nehod, při nichž došlo ke zraněním dětských cyklistů. Události se odehrály na Novojičínsku a Opavsku. U obou musel spolu s pozemními posádkami zasahovat i vrtulník LZS Ostrava.

Před půl pátou odpoledne přijali nejprve operátoři ZZS informaci o pádu desetiletého chlapce z jízdního kola v obci Straník na Novojičínsku. Dítě bylo po nehodě při vědomí, utrpělo však závažné poranění v oblasti hlavy. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl pacient letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice a předán do péče tamního urgentního příjmu.

Jen o hodinu a pár minut později spěchaly posádky ZZS MSK k dalšímu dětskému cyklistovi, tentokrát po střetu s osobním vozidlem v obci Vávrovice na Opavsku. Třináctiletý chlapec musel být ošetřen s těžkým poraněním dolní končetiny. Zasahovaly u něj posádky rendez-vous a RZP z Opavy, přivolán byl následně i vrtulník. Týmy ZZS jej zajistily krčním límcem, postaraly se o ošetření zraněné končetiny, uložily pacienta do podtlakové matrace a zahájily podávání léků. Dítě bylo poté vrtulníkem přepraveno do FN v Ostravě.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK