logo

Bývalý šef vojenské letecké záchranky, doktor Michal Mareček, obdržel čestnou medaili od hasičského sboru

ČRPlzeňský kraj - 26.10.2017

U příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu udělil Hasičský záchranný sbor České republiky 95 medailí a plaket osobnostem uvnitř i vně bezpečnostního sboru.

Ceremoniál předávání ocenění se uskutečnil ve středu 25. října 2017 v prostorách zámku Zbiroh v Plzeňském kraji. Kromě příslušníků a zaměstnanců sboru si ocenění převzali i zástupci ostatních složek integrovaného záchranného systému, státní správy, samosprávy a dalších organizací, které výrazně podporují a úspěšně spolupracují s Hasičským záchranným sborem ČR.

Zbiroh nebyl vybrán pro udílení medailí náhodně. Ve městě se nachází rozsáhlý hasičský areál, kde kromě muzejních expozic požární ochrany a ochrany obyvatelstva lze nalézt rotu Záchranného útvaru HZS ČR, pracoviště Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR včetně Národní základny humanitární pomoci a učebny Školního a výcvikového zařízení HZS ČR.

Celkem v letošním roce generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba ocenil medailemi a plaketami 95 nominovaných. Mezi nimi byl i nestor letecké záchranky, doktor Michal Mareček, bývalý náčelník Centra letecké záchranné služby v Líních u Plzně a rovněž ředitel Letecké záchranné služby Armády ČR, který odešel před rokem do civilu. Za svoje několik desítek let trvající působení v armádě zajišťoval např. humanitární transporty zraněných (MEDEVAC)  leteckými speciály z misí v Afghánistánu, Bosny a Hercegoviny nebo před třemi roky z Ukrajiny. S leteckou záchrankou zasahoval mimo jiné případy u nehody dvoupatrového autobusu s vlakem na Tachovsku, kde bylo celkem 120 lidí, a zachraňoval 60 dětí z převráceného nizozemského autobusu.

08  04-pilot-mjr--peter-smik-a-nacelnik-clzs--plk--mudr--michal-marecek-plukovnik-michal-marecek--vedouci-lekar medevac-pro-ukrajinu-02Čestná medaile HZS ČR byla připravena pro 19 oceněných za významnou a dlouhodobou spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR. Toto ocenění může být uděleno i pozůstalým po hasičích, kteří zemřeli při výkonu služby. V letošním roce si čestnou medaili převzali např. náměstek ředitele krajského ředitelství pro vnější službu Policie ČR, nebo člen Krajského sdružení (dobrovolných) hasičů Královéhradeckého kraje a právě i bývalý ředitel Letecké záchranné služby Armády ČR, MUDr. Mareček, který i nyní působí v Líních jak sám říká jako pracující důchodce na rady.