logo

10. pracovní konference „peerů“ – členů Systému psychosociální intervenční služby

ČRMoravskoslezský kraj - 1.11.2017

Ve dnech 15.- 17.10.2017 se tým peerů a interventů SPIS ZZS KV účastnil pracovní konference v Malenovicích, kterou připravil organizační tým SPIS z Moravskoslezského kraje. Hlavním tématem letošního pracovního setkání byla sebepéče formou supervize a intervize v týmech SPIS jednotlivých krajů.

Konference SPIS s příznačným názvem „Deset let poté“ proběhla v malenovickém hotelu Petr Bezruč v Moravskoslezském kraji (MSK). S rostoucími léty postupně roste i počet účastníků, kterých letos bylo už 142. Organizaci konference zajišťovala Zdravotnická záchranná služba MSK za podpory Fakultní a Městské nemocnice Ostrava, Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR, firmy Soggiorno a Moravskoslezského kraje.

Program konference zahájil garanti SPIS společně s náměstkyní pro ošetřovatelskou péči ve FN Ostrava PhDr. Andreou Vilímkovou a náměstkem pro NLZP Zdravotnické záchranné služby MSK Bc. Jiřím Flašarem. Následovalo několik společných přednášek a potom rozdělení do šesti skupin, ve kterých probíhaly workshopy. Kromě témat, která znovu otevírala problematiku peer a interventských dovedností byl v programu i workshop s tématem „Zážitky sdílené smrti – prožitky rozšířených stavů vědomí“. Téma, o které byl mezi účastníky velký zájem, prezentovala Mgr. Margareta Johnová.

Jedním ze stěžejních témat konference byla supervize a intervize. Vzhledem k rostoucímu počtu členů SPISu v rámci celé republiky i k zátěži, kterou tato činnost obnáší, je potřeba v systému zavádět praxi individuálních supervizí a intervizí. Kromě několika přednášek a workshopů na tato témata proběhl i workshop zaměřený na přípravu intervizorů SPISu. V každém kraji jsou tak nově k dispozici intervizoři, kteří nabízejí péči a podporu svým kolegům – peerům i interventům. Jak je již zvykem, proběhlo v rámci konference i pracovní jednání krajských koordinátorů a psychologů se systémem spolupracujících.

Náročný program konference doplnila i nabídka volnočasových aktivit. Jedním z dárků k desátým narozeninám SPISu bylo i nádherné počasí, které umožnilo účastníkům vychutnávat malebnou přírodu Beskyd, a některým i výstup na Lysou horu. Asi padesát lidí se pak vydalo do industriální části Ostravy a absolvovalo prohlídku Dolní oblasti Vítkovic.

Díky podpoře sponzorů i obětavé práci organizátorů z Fakultní nemocnice Ostrava a zdravotnické záchranné služby MSK se podařilo vytvořit příjemné prostředí i pro velký počet účastníků, kteří konferenci hodnotili jako vydařenou.

Autor: Bc. Martin Šimik, DiS – SPIS.cz