logo

Někteří jihomoravští záchranáři chtějí odchod ředitele Klusáka, na schůzi zastupitelstva JMK však nepřinesli nic nového

Jihomoravský kraj - 3.11.2017

Na včerejší schůzi jihomoravského zastupitelstva přišla skupina záchranářů, kteří chtějí, aby vedení kraje řešilo situaci v záchranné službě.

Loni v létě záchranáři vyhlásili stávkovou pohotovost a požadují odchod ředitele Milana Klusáka. Kraj nejprve do organizace poslal mediátora a nyní soukromou firmu, která má do roka vztahy mezi částí zaměstnanců a vedením urovnat. Předseda odborářů Bohuslav Zrza řekl, že rok je dlouhá doba a situace se zhoršuje.

Desítka záchranářů přišla na zasedání v červených tričkách s nápisy stávková pohotovost. Zrza i další v proslovech připomněli, že se spor táhne už několik let a řešení se stále odkládá. S vedením se nedá spolupracovat, přestože by odboráři chtěli stejně jako za minulých vedení, řekl Zrza. Lékařka Hana Zdařilová zastupitelům řekla, že kvůli sporům s vedením odcházejí zkušení lékaři, což v době nedostatku lékařů není dobře. Stanislav Feit zmínil, že se neměří stejným metrem u obdobných prohřešků a že se u někoho toleruje i alkohol. Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková řekla, že zaměstnanci pracují ve stresujícím prostředí a že komunikační kanály by neměla řešit najatá firma, ale vedení organizace.

Hejtman Bohumil Šimek (ANO) jim odpověděl, že vedení kraje se situaci v záchrance věnuje od doby svého nástupu na podzim minulého roku a je to pro něj priorita. „Mediátor odvedl dobrou práci a situaci zklidnil. Odborná firma provede analýzu a na jejím základě se kraj rozhodne. Chodí nám e-maily z odborů, ty ale zmiňují věci, které se staly v minulosti. Na leden chystáme kulatý stůl s pracovníky záchranné služby i za účasti firmy a zastupitelů,“ dodal Šimek.

Mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková řekla, že odboráři nepřinesli na zastupitelstvo nic nového. „Opakují jen polopravdy a nepravdy, které byly mnohokrát vyvráceny. Působení odborné firmy nám přinese objektivní pohled na dění, protože jsou v ní zkušené odbornice na oblast lidských zdrojů. Vedení nepochybuje, že dokážou brzy objektivně ukázat realitu a rozkrýt pravý důvod sporů a nabídnout řešení,“ uvedla. Dodala, že neustálý požadavek na odchod ředitele ze strany odborářů ukazuje, že jim nejde o věcné řešení, ale o prosazení osobních zájmů.

Stávková pohotovost začala loni v létě. Odboráři získali pod stávkovou pohotovost zhruba podpisy 200 z 600 zaměstnanců a požadovali odchod ředitele Klusáka a jeho náměstka Rudolfa Zvolánka. Zdůvodnili to přehnanou kontrolou, úbytkem lékařů i rušením některých posádek. Zvolánek z funkce odstoupil, Klusák ale odstoupit nechce. Dalších zhruba 200 zaměstnanců se za něj postavilo a vyzvalo odboráře, aby stávkovou pohotovost odvolali.

Kraj, který je zřizovatelem záchranky, do organizace nejprve poslal mediátora Ondřeje Přibylu. Mediátor je specialista, jehož snahou je usmířit znepřátelené strany. Podle Přibyly jsou ale problémy hlubší. Proto letos v září kraj na rok poslal do záchranky specializovanou poradenskou firmu Mita Thor International, která má 27 let praxi z podobných situací. Se zaměstnanci budou mluvit psychologové, sociologové i personalisté. Jejich úkolem je najít řešení, jež by situaci zlepšilo.