logo

Hasiči pardubické Synthesie mají novou sanitku

Pardubický kraj - 5.11.2017

Od července tohoto roku se rozrostl vozový park Hasičského záchranného sboru Synthesia (HZS Sy) o vítaného pomocníka – nový sanitní vůz Fiat Ducato, který je plně vybaven pro poskytnutí první pomoci.

Sanitky patří již od padesátých let minulého století do standardní výbavy našeho záchranného sboru,vždyť se za tuto dobu jedná již o pátý automobil. Nový Fiat Ducato nahradil zastaralý Ford, vyrobený v devadesátých letech. A nákupem došlo nejen k celkové modernizaci vozového parku, ale také ke zlepšení akceschopnosti celé jednotky.

Nový automobil vzešel z pečlivě promyšleného návrhu budoucích uživatelů, tedy HZS Sy.Po několika kolech složitého vyjednávání a upřesňování technických parametrů byly pro realizaci zakázky vybrány firmy AGROTEC a SICAR. Ty vyrobily vůz přesně podle našich požadavků. Sanitka je osazena vybavením, které je potřebné pro poskytnutí první pomoci, zajištění kvalitní předlékařské péče a bezpečný převoz pacienta k dalšímu ošetření. Jde například o schodolez, nosítka (obojí od MEDIROlu), odsávačku a další zařízení, které používá i profesionální zdravotnická záchranná služba. Ve výbavě nechybí ani sada vakuových dlah, automatický defibrilátor, kyslíková maska, popáleninový kufřík, obvazy a další zdravotnické prostředky.
23213061_1378302048970518_3181334422658240761_o
Při výjezdu pak posádku tvoří vždy dva hasiči, absolventi odborného kurzu pro převoz raněných, kteří jsou plně vyškoleni pro poskytování odborné první pomoci. Tato investice je plně v souladu s naším úsilím o zlepšování bezpečnosti v areálu SemtinZone. Moderní a spolehlivý vůz je zárukou, že první pomoc bude poskytnuta co nejdříve a na nejvyšší možné dosažitelné úrovni. Paradoxně si ale lze spíše přát, aby do budoucna nebylo mnoho příležitostí pro testování parametrů nového vozidla a aby většinu času trávila sanitka v poklidu na základně.

Foto a info: firemní noviny Synthesia a HZSP Sy