logo

Rušná neděle ostravských leteckých záchranářů

Moravskoslezský kraj - 6.11.2017

Posádka ostravského vrtulníku letecké záchranné služby s volacím znakem Kryštof 05 měla v neděli 5. listopadu rušnou službu. Od ranních do podvečerních hodin totiž absolvovala hned pět misí.

Po sedmé hodině ráno zajišťoval tým LZS transport zraněného horníka z dolu ČSM ve Stonavě. Pacient s poraněním trupu byl nejprve ošetřen báňskými záchranáři a poté převzat na palubu stroje k přepravě do traumatologického centra FN v Ostravě.

Před půl devátou startoval stroj znovu, a to k sekundárnímu zásahu u pacienta ve vážném stavu, kterého šetrně přepravil z třinecké nemocnice do FN Ostrava.

Po poledni pak letečtí záchranáři spolu s pozemní posádkou zasahovali ve Stříteži na Frýdecko-Místecku, a to u sedmatřicetiletého muže, jehož doma zasáhl elektrický proud. I on byl na palubě vrtulníku přepraven po poskytnutí potřebné péče na místě události do ostravské Fakultní nemocnice.

Nedlouho po čtrnácté hodině se LZS Ostrava účastnila zásahu u zraněné cyklistky v Orlové (o události jsme již informovali zde).

Později odpoledne ještě čekal na letecké specialisty poslední zásah, a to u mladého muže, jenž se vážně zranil při jízdě na kolečkových bruslích ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. I o této události již ZZS MSK informovala ve vydané tiskové zprávě.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK