logo

Záchranné složky ruzyňského letiště cvičily u simulované letecké nehody, pacienty přebíralo střešovické Emergency

Hlavní město Praha - 8.11.2017

Dne 7. 11. 2017 dvě hodiny po poledni došlo na pražském letišti Václava Havla k simulované letecké nehodě, která se pochopitelně neobešla bez zranění osob.

Na místě nehody bylo provedeno jejich vyproštění z havarovaného letadla a následné roztřídění dle závažnosti zranění. Po prvotním ošetření byly zraněné osoby dle závažnosti zdravotního postižení transportovány do spádových nemocnic pro ruzyňské letiště.
IMG_8074
Již v prvopočátku ohlášení letecké nehody byl aktivován traumaplán prvního stupně ve střešovické ÚVN, která na cvičení aktivně spolupracovala. Na její oddělení Emergency bylo přivezeno 12 zraněných osob, 7 z nich v nejzávažnějším stavu bylo přivezeno posádkami sanitek ASČR, 5 dalších přivezla velkokapacitní sanitka ZZS HMP, Mercedes Atego. Zraněné osoby by byly transportovány i do FN Motol, ta se ale cvičení nezúčastnila.

Během cvičení dovezly posádky ZZS HMP na střešovické Emergency, fungující v režimu vyhlášeného traumaplánu, dva skutečné pacienty, středočeská ZZS jednoho.

Za zdravotnickou složku cvičení proběhlo pod taktovkou záchranářů Asociace samaritánů ČR, která má na ruzyňském letišti smluvně na starosti výjezdové stanoviště ZZS a ordinaci lékaře.