logo

Pacientům slouží nová sanita za milion korun od města Pelhřimov

Kraj Vysočina - 11.11.2017

Komfortní sanitní vůz Renault Master v hodnotě 1. 133 000,- začal v pátek, 10. 11. 2017, sloužit pacientům pelhřimovské nemocnice. Sanita byla pořízena díky milionovému finančnímu daru města Pelhřimov. „Vozidlo je určeno pro přepravu pacientů s jakýmkoliv zdravotním omezením, kteří nejsou v přímém nebezpečí ohrožení života,“ sdělil technický náměstek nemocnice Petr Adam.

Nemocniční sanity dálkové dopravy jsou velice vytížené – za rok převezou zhruba 13 tisíc klientů. Celkově má nemocnice k dispozici pro přepravu klientů 9 sanit. Jde již o pátý sanitní vůz, který nemocnice získala díky podpoře města. „V kraji Vysočina pouze dvě nemocnice provozují vlastní sanitní dopravu. Dlouhodobá podpora města Pelhřimov je pro nás důležitá. Díky ní modernizujeme náš vozový park a zvyšujeme tak kvalitu a komfort přepravy pro naše pacienty,“ poděkoval za financování nákupu sanity ředitel nemocnice Ing. Jan Mlčák, MBA. Ten převzal klíče od vozu z rukou starosty Ing. Františka Kučery. „Jsem rád, že zastupitelé každoročně odsouhlasí příspěvek nemocnici. Do návrhu investičního rozpočtu na příští rok jsme opět zařadili podobnou částku,“ prozradil starosta města.
sanita2017-1024x576
Speciálně upravený Renaul Masters se zástavbou ROS je vybaven kromě pojízdného křesla a nosítek s podvozkem také pojízdným infarktovým křeslem MEDIROL s nosností 250 kg. Může tedy převážet i pacienty s vyšší hmotností, jejichž přeprava je někdy problematická. Součástí výbavy je též zádržný systém pro dětské pacienty a automatický externí defibrilátor. Dále zástavba umožňuje pohodlné naložení imobilních klientů přes sklopnou nájezdovou rampu.
nova-sanita2-2017-1024x576
Sanitní vozidlo slouží k převozu klientů dle požadavků lékařů, pro převozy mezi zdravotnickými zařízeními, kdy je pacienta nutné přepravit na vyšší pracoviště ke konziliu či speciálnímu vyšetření nebo k převozu klientů z domova do zdravotnického zařízení a zpět. Mezi speciální převozy patří transport příjemců k transplantaci.